Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 957627" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Porady kulinarne na temat drobiu</strong></p><p> </p><p></p><p> Każdy pamięta taką chwilę w życiu, w której przygotowana przez nas potrawa okazała się niemożliwa do spożycia i należało szukać metod jej uratowania. Czasami najskuteczniejsze bywają stare, domowe sposoby, które pomagają również w lepszym, sprawniejszym gotowaniu. Oto kilka dobrych praktycznych porad, niezbędnych w przyrządzaniu potraw z drobiu.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Pieczony filet z kurczaka zachowa soczystość, jeśli do gazowego piekarnika włożymy płaskie naczynie z wodą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Rosół drobiowy będzie bardziej klarowny, jeśli dodamy do niego pianę ze schłodzonego białka jaja. Po doprowadzeniu rosołu do wrzenia białko należy zdjąć łyżką cedzakową.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nadmiar tłuszczu z rosołu drobiowego łatwo usuniemy wrzucając do niego kilka kostek lodu, wokół których zbierze się stężały tłuszczyk.</li> <li data-xf-list-type="ul">Rosół drobiowy będzie miał ładny kolor, jeśli włożymy do garnka umytą łuskę cebuli.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nadmiar soli w sosie do kotletów drobiowych można łatwo usunąć wrzucając do niego kilka plastrów surowego ziemniaka.</li> <li data-xf-list-type="ul">Delikatne mięso z piersi kurczaka łatwiej rozbijemy wkładając je do torebki foliowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kotlety drobiowe wchłoną mniej tłuszczu, jeśli do mięsa mielonego dodamy startego ziemniaka.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kiełbaski drobiowe nie będą pękały podczas smażenia na patelni lub grillowania, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczony kurczak zachowa chrupiącą skórkę, jeśli tuż przed końcem pieczenia posmarujemy go roztopionym tłuszczem lub polejemy kilkoma łyżkami zimnej wody.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kurczaka należy piec odpowiednio długo do jego wagi. Jeśli ważył 1 kg pieczemy 1 godzinę, itd.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mięso z kurczaka będzie bardziej soczyste i nie przypali się, jeśli na dno brytfanny wlejemy pół szklanki wody, rosołu z kostki lub niesłodzonego soku pomarańczowego czy jabłkowego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mięso pieczonego kurczaka będzie bardziej aromatyczne, jeśli najlepiej natrzemy je solą i przyprawami na 1-2 godziny przed pieczeniem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pieczone mięso drobiowe nie wysycha, jeśli pieczemy je pod przykryciem i na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmiemy pokrywę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Farsz nie wypłynie podczas dzielenia, jeśli po wyjęciu z pieca odstawimy faszerowany drób na kwadrans.</li> </ul><p> Żródło: Cedrob</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 957627, member: 10341"] [B]Porady kulinarne na temat drobiu[/B] [B] [/B] Każdy pamięta taką chwilę w życiu, w której przygotowana przez nas potrawa okazała się niemożliwa do spożycia i należało szukać metod jej uratowania. Czasami najskuteczniejsze bywają stare, domowe sposoby, które pomagają również w lepszym, sprawniejszym gotowaniu. Oto kilka dobrych praktycznych porad, niezbędnych w przyrządzaniu potraw z drobiu. [LIST][*]Pieczony filet z kurczaka zachowa soczystość, jeśli do gazowego piekarnika włożymy płaskie naczynie z wodą. [*]Rosół drobiowy będzie bardziej klarowny, jeśli dodamy do niego pianę ze schłodzonego białka jaja. Po doprowadzeniu rosołu do wrzenia białko należy zdjąć łyżką cedzakową. [*]Nadmiar tłuszczu z rosołu drobiowego łatwo usuniemy wrzucając do niego kilka kostek lodu, wokół których zbierze się stężały tłuszczyk. [*]Rosół drobiowy będzie miał ładny kolor, jeśli włożymy do garnka umytą łuskę cebuli. [*]Nadmiar soli w sosie do kotletów drobiowych można łatwo usunąć wrzucając do niego kilka plastrów surowego ziemniaka. [*]Delikatne mięso z piersi kurczaka łatwiej rozbijemy wkładając je do torebki foliowej. [*]Kotlety drobiowe wchłoną mniej tłuszczu, jeśli do mięsa mielonego dodamy startego ziemniaka. [*]Kiełbaski drobiowe nie będą pękały podczas smażenia na patelni lub grillowania, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące. [*]Pieczony kurczak zachowa chrupiącą skórkę, jeśli tuż przed końcem pieczenia posmarujemy go roztopionym tłuszczem lub polejemy kilkoma łyżkami zimnej wody. [*]Kurczaka należy piec odpowiednio długo do jego wagi. Jeśli ważył 1 kg pieczemy 1 godzinę, itd. [*]Mięso z kurczaka będzie bardziej soczyste i nie przypali się, jeśli na dno brytfanny wlejemy pół szklanki wody, rosołu z kostki lub niesłodzonego soku pomarańczowego czy jabłkowego. [*]Mięso pieczonego kurczaka będzie bardziej aromatyczne, jeśli najlepiej natrzemy je solą i przyprawami na 1-2 godziny przed pieczeniem. [*]Pieczone mięso drobiowe nie wysycha, jeśli pieczemy je pod przykryciem i na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmiemy pokrywę. [*]Farsz nie wypłynie podczas dzielenia, jeśli po wyjęciu z pieca odstawimy faszerowany drób na kwadrans. [/LIST] Żródło: Cedrob [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom