Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 958824" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tokaj Aszú</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> Wśród tokajów wyróżniamy wina wytrawne, wina z póżnych zbiorów (słodkie), samorodne (wytrawne i słodkie) oraz najbardziej cenione aszú (czyt.osu) (słodkie). Tokaj swą nazwę wziął od miasteczka położonego u stóp wygasłego wulkanu. Wytwarzany jest głównie z odmiany furmint. Winnice rozciągają się na zboczach góry Tokaj oraz w paśmie pobliskich gór Zemplińskich, w północno-wschodniej części Węgier. Tokaj aszú jest węgierską specjalnością od XVII wieku. Zrodził się, gdy przypadkiem doszło do opóżnienia zbiorów, a pozostałe na krzewach winne grona pokryły się szlachetną pleśnią <em>(Botrytis cinerea).</em> Dzięki temu skoncentrował się w nich cukier, a pleśń nadała im niepowtarzalny aromat. Uzyskany cukier ze zbotrytyzowanych, jak się je nazywa, gron posłużył do dosłodzenia wina. W zależności od tego, ile drewnianych wiader, tak zwanych putni, z gronami pokrytymi szlachetną pleśnią dodano do 136-litrowej beczki wytrawnego wina, tyle putniowy był tokaj. </p><p></p><p> Dziś nie używa się już wiader, ale stara miara pozostała. Mamy zatem trzy-, cztero-, pięcio- i sześcioputniowy tokaj aszú. Wraz z liczbą putniów rośnie słodycz, koncentracja i cena wina. Niegdyś winobranie rozpoczynało się tradycyjnie w dniu Szymona Judy, 28 pażdziernika. Dziś o dacie rozpoczęcia zbiorów decyduje pogoda. W Tokaju często jest babie lato, a przecinające region rzeki Bodrog i Cisa sprawiają, że rankiem winnice wypełnia mgła pozwalająca na rozwój szlachetnej pleśni. Zbiory trwają nawet do grudnia. Najwczesniej zbiera się grona na wina wytrawne. Potem do winnic wkraczają wyspecjalizowani zbieracze, którzy z całych kiści wybierają pojedyncze, pokryte szlachetną pleśnią owoce. Do jednego krzewu wraca się w czasie winobrania po kilka razy. Dojrzewania tokaju nauczyli Węgrów Polacy, którzy przez wieki byli najważniejszymi importerami tego wina.</p><p></p><p> <strong>Komentarz pana Tomasza Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego &#8222;Magazynu WINO&#8221; </strong> Tokaj fascynuje mnie od lat. Pielgrzymuję nad Bodrog i Cisę tak często, jak się da, odwiedzam winiarzy, próbuję nowych roczników i za każdym razem odkrywam coś nowego. Bo Tokaj to region w nieustannym rozwoju. Tokaj – słodki czy wytrawny jest fantastycznym kompanem przy stole, zwłaszcza w takie dni jak święta Wielkanocy. </p><p></p><p> Te wytrawne, krzepkie furminty zachowujemy do zimnych wędlin, delikatnie słodkimi tokajami z póżnych zbiorów popijamy pasztety, te nieco słodsze zostawmy do wielkanocnych bab, a najsłodszymi aszú raczmy się w towarzystwie mazurków. </p><p></p><p> Tak jak nie lubię marketingowych haseł, które przylegają do win, muszę zgodzić się, że w przypadku dobrego tokaju zawołanie &#8222;wino królów, król win&#8221; nie mija się z prawdą. Najprzedniejszy tokaj leżakuje od 6 do 8 lat.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 958824, member: 10341"] [B]Tokaj Aszú[/B] Wśród tokajów wyróżniamy wina wytrawne, wina z póżnych zbiorów (słodkie), samorodne (wytrawne i słodkie) oraz najbardziej cenione aszú (czyt.osu) (słodkie). Tokaj swą nazwę wziął od miasteczka położonego u stóp wygasłego wulkanu. Wytwarzany jest głównie z odmiany furmint. Winnice rozciągają się na zboczach góry Tokaj oraz w paśmie pobliskich gór Zemplińskich, w północno-wschodniej części Węgier. Tokaj aszú jest węgierską specjalnością od XVII wieku. Zrodził się, gdy przypadkiem doszło do opóżnienia zbiorów, a pozostałe na krzewach winne grona pokryły się szlachetną pleśnią [I](Botrytis cinerea).[/I] Dzięki temu skoncentrował się w nich cukier, a pleśń nadała im niepowtarzalny aromat. Uzyskany cukier ze zbotrytyzowanych, jak się je nazywa, gron posłużył do dosłodzenia wina. W zależności od tego, ile drewnianych wiader, tak zwanych putni, z gronami pokrytymi szlachetną pleśnią dodano do 136-litrowej beczki wytrawnego wina, tyle putniowy był tokaj. Dziś nie używa się już wiader, ale stara miara pozostała. Mamy zatem trzy-, cztero-, pięcio- i sześcioputniowy tokaj aszú. Wraz z liczbą putniów rośnie słodycz, koncentracja i cena wina. Niegdyś winobranie rozpoczynało się tradycyjnie w dniu Szymona Judy, 28 pażdziernika. Dziś o dacie rozpoczęcia zbiorów decyduje pogoda. W Tokaju często jest babie lato, a przecinające region rzeki Bodrog i Cisa sprawiają, że rankiem winnice wypełnia mgła pozwalająca na rozwój szlachetnej pleśni. Zbiory trwają nawet do grudnia. Najwczesniej zbiera się grona na wina wytrawne. Potem do winnic wkraczają wyspecjalizowani zbieracze, którzy z całych kiści wybierają pojedyncze, pokryte szlachetną pleśnią owoce. Do jednego krzewu wraca się w czasie winobrania po kilka razy. Dojrzewania tokaju nauczyli Węgrów Polacy, którzy przez wieki byli najważniejszymi importerami tego wina. [B]Komentarz pana Tomasza Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego „Magazynu WINO” [/B] Tokaj fascynuje mnie od lat. Pielgrzymuję nad Bodrog i Cisę tak często, jak się da, odwiedzam winiarzy, próbuję nowych roczników i za każdym razem odkrywam coś nowego. Bo Tokaj to region w nieustannym rozwoju. Tokaj – słodki czy wytrawny jest fantastycznym kompanem przy stole, zwłaszcza w takie dni jak święta Wielkanocy. Te wytrawne, krzepkie furminty zachowujemy do zimnych wędlin, delikatnie słodkimi tokajami z póżnych zbiorów popijamy pasztety, te nieco słodsze zostawmy do wielkanocnych bab, a najsłodszymi aszú raczmy się w towarzystwie mazurków. Tak jak nie lubię marketingowych haseł, które przylegają do win, muszę zgodzić się, że w przypadku dobrego tokaju zawołanie „wino królów, król win” nie mija się z prawdą. Najprzedniejszy tokaj leżakuje od 6 do 8 lat. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom