Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 959385" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Sposoby na puszyste ciasto drożdżowe</span></span></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Temperatura. </strong>Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, płyny (mleko, woda) mogą być ciepłe, ale nie gorące. Należy również uważać, aby drożdże nie miały bezpośredniej styczności z tłuszczem, ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie. </span></span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Objętość. </strong>Do wyrośnięcia ciasto najlepiej postawić niedaleko kaloryfera lub piekarnika (50 st. bez termoobiegu) z drzwiczkami uchylonymi na szerokość kilku centymetrów. Najlepiej przykryć je bawełnianą ściereczką, aby nie było narażone na przeciągi.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Świeże czy suszone?</strong></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>Świeże drożdże </strong>znajdziemy w sklepowych lodówkach. Kostka 42 g wystarczy na 500 g do 1 kg mąki. Aby przekonać się, czy drożdże, które przechowujemy w domowej lodówce są jeszcze świeże, wystarczy włożyć je na chwilę do gorącej wody i jeśli wypłyną na wierzch, znaczy, że nadają się do użycia. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Gdy natomiast używamy <strong>drożdży suszonych, </strong>można nie robić rozczynu, tylko od razu zagnieść wszystkie składniki na ciasto (wyjątek: mąka pełnoziarnista). 7 g suszonych drożdży odpowiada wagowo 25 g świeżych drożdży i wystarczy na około 500 g mąki.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 959385, member: 10341"] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Sposoby na puszyste ciasto drożdżowe[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/B][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Temperatura. [/B]Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, płyny (mleko, woda) mogą być ciepłe, ale nie gorące. Należy również uważać, aby drożdże nie miały bezpośredniej styczności z tłuszczem, ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie. [/FONT][/SIZE] [SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Objętość. [/B]Do wyrośnięcia ciasto najlepiej postawić niedaleko kaloryfera lub piekarnika (50 st. bez termoobiegu) z drzwiczkami uchylonymi na szerokość kilku centymetrów. Najlepiej przykryć je bawełnianą ściereczką, aby nie było narażone na przeciągi.[/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Świeże czy suszone? [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][SIZE=12][FONT=Times New Roman][B]Świeże drożdże [/B]znajdziemy w sklepowych lodówkach. Kostka 42 g wystarczy na 500 g do 1 kg mąki. Aby przekonać się, czy drożdże, które przechowujemy w domowej lodówce są jeszcze świeże, wystarczy włożyć je na chwilę do gorącej wody i jeśli wypłyną na wierzch, znaczy, że nadają się do użycia. [/FONT][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Gdy natomiast używamy [B]drożdży suszonych, [/B]można nie robić rozczynu, tylko od razu zagnieść wszystkie składniki na ciasto (wyjątek: mąka pełnoziarnista). 7 g suszonych drożdży odpowiada wagowo 25 g świeżych drożdży i wystarczy na około 500 g mąki.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz”[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom