Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 959924" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Historia świątecznego jajka</strong></p><p></p><p></p><p><em>Wielkanoc jest symbolem zwycięstwa dobra nad złem. Obchodzimy ją niezwykle uroczyście. Śniadanie rozpoczynamy od dzielenia się święconym jajkiem, które – jak się uważa – niesie siłę przeciwdziałającą złym duchom.</em></p><p><em></em></p><p>Jajko w epoce przedchrześcijańskiej było metaforą błyskawicy i słońca, ożywczych sił przyrody, jakie budzą się w czasie wiosennego odrodzenia. Wiele legend na całym świecie opartych jest na tym, że świat powstał z jajka. Grecy wywodzili wszechświat ab ovo (łac.od jajka), które według historyka Herodota zniósł Feniks w świątyni Heliosa. Persowie wierzyli zaś, że z jajka &#8222;wyłupił się&#8221; cały świat ze słońcem (białko) i księżycem (żółtko). Liczne są też legendy dotyczące początków malowania jajek. Podanie greckie z X wieku mówi, że zwyczaj malowania jajek wielkanocnych wprowadziła św. Magdalena . Płaczącej przy pustym grobie Zbawiciela ukazał się anioł i rzekł: Nie płacz, Chrystus zmartwychwstał. Ucieszona kobieta pobiegła do domu i zobaczyła, że wszystkie jajka się zaczerwieniły. Wyszła więc przed dom, spotkała apostołów i rozdając im czerwone jajka opowiedziała o zmartwychwstaniu Pana.</p><p></p><p></p><p><strong>Warto wiedzieć, że&#8230;</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Zanurzone w zimnej wodzie jajko, jeśli jest świeże, leży na dnie, gdy unosi się jednym końcem do góry – ma kilka tygodni. Najlepsze są małe jajka od młodych niosek, nie starsze niż tygodniowe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jajko gotuje się około 10 minut. Gotowane dłużej mają nieapetyczną ciemną obwódkę wokół żółtka. Najlepiej obierać je pod strumieniem zimnej wody.</li> <li data-xf-list-type="ul">Podczas krojenia żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy jego ostrze zanurzymy na chwilę we wrzącej wodzie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Faszerowane przechowujemy w lodówce do kilku godzin.</li> <li data-xf-list-type="ul">Obecność jajek jest obowiązkowa na świątecznym stole. Możemy podawać je samodzielnie albo jako ozdobny i smakowity dodatek.</li> </ul><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 959924, member: 10341"] [B]Historia świątecznego jajka[/B] [I]Wielkanoc jest symbolem zwycięstwa dobra nad złem. Obchodzimy ją niezwykle uroczyście. Śniadanie rozpoczynamy od dzielenia się święconym jajkiem, które – jak się uważa – niesie siłę przeciwdziałającą złym duchom. [/I] Jajko w epoce przedchrześcijańskiej było metaforą błyskawicy i słońca, ożywczych sił przyrody, jakie budzą się w czasie wiosennego odrodzenia. Wiele legend na całym świecie opartych jest na tym, że świat powstał z jajka. Grecy wywodzili wszechświat ab ovo (łac.od jajka), które według historyka Herodota zniósł Feniks w świątyni Heliosa. Persowie wierzyli zaś, że z jajka „wyłupił się” cały świat ze słońcem (białko) i księżycem (żółtko). Liczne są też legendy dotyczące początków malowania jajek. Podanie greckie z X wieku mówi, że zwyczaj malowania jajek wielkanocnych wprowadziła św. Magdalena . Płaczącej przy pustym grobie Zbawiciela ukazał się anioł i rzekł: Nie płacz, Chrystus zmartwychwstał. Ucieszona kobieta pobiegła do domu i zobaczyła, że wszystkie jajka się zaczerwieniły. Wyszła więc przed dom, spotkała apostołów i rozdając im czerwone jajka opowiedziała o zmartwychwstaniu Pana. [B]Warto wiedzieć, że…[/B] [LIST][*]Zanurzone w zimnej wodzie jajko, jeśli jest świeże, leży na dnie, gdy unosi się jednym końcem do góry – ma kilka tygodni. Najlepsze są małe jajka od młodych niosek, nie starsze niż tygodniowe. [*]Jajko gotuje się około 10 minut. Gotowane dłużej mają nieapetyczną ciemną obwódkę wokół żółtka. Najlepiej obierać je pod strumieniem zimnej wody. [*]Podczas krojenia żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy jego ostrze zanurzymy na chwilę we wrzącej wodzie. [*]Faszerowane przechowujemy w lodówce do kilku godzin. [*]Obecność jajek jest obowiązkowa na świątecznym stole. Możemy podawać je samodzielnie albo jako ozdobny i smakowity dodatek. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom