Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 960234" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Czekoladowe jajka</strong></p><p> </p><p></p><p> Zrobienie czekoladowych jajek domowym sposobem nie jest trudne. Będziemy potrzebowali: małej strzykawki oraz wydmuszek jaj kurzych – tylu – ile ma być pisanek. No i oczywiście czekolady – mniej więcej po jednej tabliczce na jajko. </p><p></p><p> Czekoladę kruszymy i topimy na małym ogniu. Otwór u dołu wydmuszki zaklejamy parafiną. Napełniamy strzykawkę masą czekoladową (od góry, wyjmując tłoczek) i wstrzykujemy czekoladę do wydmuszki. Nazajutrz ostrożnie obieramy jajka ze skorupek. Będą wyglądać blado i mało efektownie. Wobec tego roztapiamy następną porcję czekolady i zanurzamy w niej na chwilę jajka. Dzięki temu zyskają świeżą i błyszczącą czekoladową powłokę.</p><p></p><p> Możemy również pokusić się o zrobienie połówek czekoladowych jajek – doskonałych na deser po świątecznym śniadaniu. W tym celu gotujemy jajka na twardo. Chłodzimy je i – nie obierając – przekrawamy na połówki, a potem ostrożnie wyjmujemy ze skorupek. Wnętrza tych skorupek smarujemy olejem i napełniamy masą czekoladową; tak spreparowane wkładamy do lodówki. Wyjmujemy je i zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, aby rozpuścić warstwę czekolady przylegającą do skorupek. Dzięki temu łatwo wydobędziemy słodką zawartość łupin. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Ewa Marynowska</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 960234, member: 10341"] [B]Czekoladowe jajka[/B] [B] [/B] Zrobienie czekoladowych jajek domowym sposobem nie jest trudne. Będziemy potrzebowali: małej strzykawki oraz wydmuszek jaj kurzych – tylu – ile ma być pisanek. No i oczywiście czekolady – mniej więcej po jednej tabliczce na jajko. Czekoladę kruszymy i topimy na małym ogniu. Otwór u dołu wydmuszki zaklejamy parafiną. Napełniamy strzykawkę masą czekoladową (od góry, wyjmując tłoczek) i wstrzykujemy czekoladę do wydmuszki. Nazajutrz ostrożnie obieramy jajka ze skorupek. Będą wyglądać blado i mało efektownie. Wobec tego roztapiamy następną porcję czekolady i zanurzamy w niej na chwilę jajka. Dzięki temu zyskają świeżą i błyszczącą czekoladową powłokę. Możemy również pokusić się o zrobienie połówek czekoladowych jajek – doskonałych na deser po świątecznym śniadaniu. W tym celu gotujemy jajka na twardo. Chłodzimy je i – nie obierając – przekrawamy na połówki, a potem ostrożnie wyjmujemy ze skorupek. Wnętrza tych skorupek smarujemy olejem i napełniamy masą czekoladową; tak spreparowane wkładamy do lodówki. Wyjmujemy je i zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, aby rozpuścić warstwę czekolady przylegającą do skorupek. Dzięki temu łatwo wydobędziemy słodką zawartość łupin. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Ewa Marynowska [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom