Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 961035" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Torty</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Biszkopt z jajek zaparzanych jest odporniejszy na opadnięcie. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i na parze ubijamy składniki tak długo, aż powstanie gęsta kremowa masa. Zdejmujemy miskę znad pary i masę ubijamy dalej, aż do ostygnięcia. Dopiero wtedy łączymy ją z przesianą mąką.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciasto przelewamy do formy zaraz po przygotowaniu i natychmiast wkładamy do piecyka. Surowe ciasto biszkoptowe nie może długo stać, ponieważ szybko traci puszystość i opada.</li> <li data-xf-list-type="ul">Gotowe biszkopty najpierw studzimy w formie (około pół godziny), następnie wyjmujemy (najlepiej je ułożyć na specjalnej kratce kuchennej) i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Placki biszkoptowe na torty można przygotować wcześniej, a po zupełnym ostudzeniu zawinąć w folię i zamrozić. Zamrożone można przechowywać 2 – 3 miesiące.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najdelikatniejszy krem-mus do tortów otrzymacie z czekolady deserowej i słodkiej śmietanki. Czekoladę (30 dkg) włożyć do szklanki śmietanki i mieszając, podgrzewać, aż się stopi. Schłodzić. Ubić na sztywno 40 dkg kremówki, następnie ubijając dalej, dokładać po łyżce przygotowaną masę czekoladową. Dosłodzić i gotowe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dekorację tortu zaczynamy od równomiernego posmarowania tortu kremem, bitą śmietaną, bądż lukrem. Boki możemy na przykład pokarbować, robiąc na nich fale specjalnym grzebieniem cukierniczym albo posypać wiórkami czekoladowymi, kokosowymi czy mielonymi orzechami. Wierzch tortu przybieramy kremem wyciskanym ze szprycy, a w każdą rozetkę kremu można wetknąć rodzynkę, perełkę cukrową itp. Torty czekoladowe wyglądają bardzo efektownie, jeśli wierzch przykryjemy dużymi wiórkami czy płatkami czekolady. Torty owocowe dekorujemy też cienką warstwą galaretki lub owocami.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 961035, member: 10341"] [B]Torty[/B] [B] [/B] [LIST][*]Biszkopt z jajek zaparzanych jest odporniejszy na opadnięcie. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i na parze ubijamy składniki tak długo, aż powstanie gęsta kremowa masa. Zdejmujemy miskę znad pary i masę ubijamy dalej, aż do ostygnięcia. Dopiero wtedy łączymy ją z przesianą mąką. [*]Ciasto przelewamy do formy zaraz po przygotowaniu i natychmiast wkładamy do piecyka. Surowe ciasto biszkoptowe nie może długo stać, ponieważ szybko traci puszystość i opada. [*]Gotowe biszkopty najpierw studzimy w formie (około pół godziny), następnie wyjmujemy (najlepiej je ułożyć na specjalnej kratce kuchennej) i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. [*]Placki biszkoptowe na torty można przygotować wcześniej, a po zupełnym ostudzeniu zawinąć w folię i zamrozić. Zamrożone można przechowywać 2 – 3 miesiące. [*]Najdelikatniejszy krem-mus do tortów otrzymacie z czekolady deserowej i słodkiej śmietanki. Czekoladę (30 dkg) włożyć do szklanki śmietanki i mieszając, podgrzewać, aż się stopi. Schłodzić. Ubić na sztywno 40 dkg kremówki, następnie ubijając dalej, dokładać po łyżce przygotowaną masę czekoladową. Dosłodzić i gotowe. [*]Dekorację tortu zaczynamy od równomiernego posmarowania tortu kremem, bitą śmietaną, bądż lukrem. Boki możemy na przykład pokarbować, robiąc na nich fale specjalnym grzebieniem cukierniczym albo posypać wiórkami czekoladowymi, kokosowymi czy mielonymi orzechami. Wierzch tortu przybieramy kremem wyciskanym ze szprycy, a w każdą rozetkę kremu można wetknąć rodzynkę, perełkę cukrową itp. Torty czekoladowe wyglądają bardzo efektownie, jeśli wierzch przykryjemy dużymi wiórkami czy płatkami czekolady. Torty owocowe dekorujemy też cienką warstwą galaretki lub owocami. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom