Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 962037" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wielkanoc</strong></p><p> </p><p></p><p> Skład wielkanocnego święconego nie zmienia się przez stulecia, a błogosławione pokarmy są jednocześnie symbolami religijnymi. Najważniejszy z nich, baranek, pojawił się w święconce w XVII w. Tradycyjny polski baranek sporządzany był z masła, wyciskanego w specjalnej formie, albo słodkiego jajecznego ciasta. Dziś częściej można zobaczyć na stołach baranki z cukru, chleba, marcepana czy też niejadalne figurki z gipsu albo drewna.</p><p></p><p> Przez wieki były pokarmem zabronionym, teraz nie wyobrażamy sobie bez nich świątecznego stołu. Mowa oczywiście o jajkach, głównej potrawie wielkanocnej. Zakaz ich jedzenia podczas Świąt Zmartwychwstania zmienił dopiero dekret papieski z XII w. – ale i on nawoływał do poprzedzania posiłku specjalną modlitwą. Dlaczego? Otóż Święta Wielkanocne nałożyły się w czasie z przedchrześcijańskimi zaduszkami, podczas których na grobach zmarłych ofiarowywano właśnie jajka. Dziś nikt już nie pamięta o pogańskim święcie zmarłych. Kolorowe pisanki, kraszanki i drapanki to dla nas symbol odradzającego się życia.</p><p></p><p> Na wielkanocnym stole powinny też znaleźć się chleb, wędlina, mięso, chrzan – pamiątka octu, którym pojono Chrystusa, a także przeróżne sałatki, owoce i słodkie smakołyki. Typowo polską potrawą jest biała kiełbasa, gotowana lub pieczona z cebulą, a także serwowany na południu kraju żur. Jak każe obyczaj, śniadanie w Wielką Niedzielę powinno trwać przynajmniej do obiadu. Wszystkie potrawy muszą być podawane &#8222;bez dymu&#8221;, czyli na zimno, lub &#8222;o jednym dymie&#8221;, a więc tylko podgrzane. W Wielkanoc bowiem nie wypada gotować i rozpalać dużego ognia.</p><p></p><p> Ukoronowaniem śniadania są ciasta. Tradycyjne wypieki wielkanocne to lukrowane wysokie baby, kolorowe mazurki i serniki. We wschodnich rejonach Polski wśród deserów króluje równie bogata w dodatki pascha – rodzaj sernika na zimno z dużą ilością bakalii.</p><p></p><p> Żródło: onet.pl</p><p></p><p> Małgorzata Olszewska</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 962037, member: 10341"] [B]Wielkanoc[/B] [B] [/B] Skład wielkanocnego święconego nie zmienia się przez stulecia, a błogosławione pokarmy są jednocześnie symbolami religijnymi. Najważniejszy z nich, baranek, pojawił się w święconce w XVII w. Tradycyjny polski baranek sporządzany był z masła, wyciskanego w specjalnej formie, albo słodkiego jajecznego ciasta. Dziś częściej można zobaczyć na stołach baranki z cukru, chleba, marcepana czy też niejadalne figurki z gipsu albo drewna. Przez wieki były pokarmem zabronionym, teraz nie wyobrażamy sobie bez nich świątecznego stołu. Mowa oczywiście o jajkach, głównej potrawie wielkanocnej. Zakaz ich jedzenia podczas Świąt Zmartwychwstania zmienił dopiero dekret papieski z XII w. – ale i on nawoływał do poprzedzania posiłku specjalną modlitwą. Dlaczego? Otóż Święta Wielkanocne nałożyły się w czasie z przedchrześcijańskimi zaduszkami, podczas których na grobach zmarłych ofiarowywano właśnie jajka. Dziś nikt już nie pamięta o pogańskim święcie zmarłych. Kolorowe pisanki, kraszanki i drapanki to dla nas symbol odradzającego się życia. Na wielkanocnym stole powinny też znaleźć się chleb, wędlina, mięso, chrzan – pamiątka octu, którym pojono Chrystusa, a także przeróżne sałatki, owoce i słodkie smakołyki. Typowo polską potrawą jest biała kiełbasa, gotowana lub pieczona z cebulą, a także serwowany na południu kraju żur. Jak każe obyczaj, śniadanie w Wielką Niedzielę powinno trwać przynajmniej do obiadu. Wszystkie potrawy muszą być podawane „bez dymu”, czyli na zimno, lub „o jednym dymie”, a więc tylko podgrzane. W Wielkanoc bowiem nie wypada gotować i rozpalać dużego ognia. Ukoronowaniem śniadania są ciasta. Tradycyjne wypieki wielkanocne to lukrowane wysokie baby, kolorowe mazurki i serniki. We wschodnich rejonach Polski wśród deserów króluje równie bogata w dodatki pascha – rodzaj sernika na zimno z dużą ilością bakalii. Żródło: onet.pl Małgorzata Olszewska [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom