Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 962754" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Czosnek niedżwiedzi</strong></p><p> </p><p></p><p> Jedną z pierwszych wiosennych nowalijek jest czosnek niedżwiedzi, który już w marcu zaczyna wypuszczać pierwsze listki. Jadalne są tylko młode jasnozielone liście. Im ciemniejsze, tym stają się twardsze. Czosnek zawiera dużo witaminy C i pobudza apetyt oraz działa przeciwmiażdżycowo.</p><p></p><p> <strong>Polecany jest do:</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>sałatek: </strong>dodany do świeżych sałat liściastych bardzo wzmocni ich smak. Najlepszym dodatkiem do sałatek z czosnkiem będzie oliwa z oliwek</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>zup i sosów:</strong> do wszystkich gorących dań liście należy dodawać do gotowej potrawy, gdyż aromatyczne olejki o lekkim zapachu czosnku najłatwiej uwalniają się w temperaturze do około 60 st. W wyższej czosnek zaczyna gorzknieć. Liście czosnku niedżwiedziego doskonale smakują również ze szparagami, młodymi warzywami i różnorodnymi daniami z wieprzowiny.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Przechowywanie:</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">liście długo zachowują świeżość zawinięte w wilgotną ściereczkę i włożone do lodówki</li> <li data-xf-list-type="ul">Przygotowany z liści czosnku sos a&#8217;la pesto (liście zmiksować z oliwą, orzeszkami pinii i parmezanem) można przechowywać w zamkniętym słoiku z warstwą oliwy na wierzchu (zapobiega to utlenianiu, ponieważ chroni przed dostępem powietrza).</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> Doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 962754, member: 10341"] [B]Czosnek niedżwiedzi[/B] [B] [/B] Jedną z pierwszych wiosennych nowalijek jest czosnek niedżwiedzi, który już w marcu zaczyna wypuszczać pierwsze listki. Jadalne są tylko młode jasnozielone liście. Im ciemniejsze, tym stają się twardsze. Czosnek zawiera dużo witaminy C i pobudza apetyt oraz działa przeciwmiażdżycowo. [B]Polecany jest do:[/B] [LIST][*][B]sałatek: [/B]dodany do świeżych sałat liściastych bardzo wzmocni ich smak. Najlepszym dodatkiem do sałatek z czosnkiem będzie oliwa z oliwek [*][B]zup i sosów:[/B] do wszystkich gorących dań liście należy dodawać do gotowej potrawy, gdyż aromatyczne olejki o lekkim zapachu czosnku najłatwiej uwalniają się w temperaturze do około 60 st. W wyższej czosnek zaczyna gorzknieć. Liście czosnku niedżwiedziego doskonale smakują również ze szparagami, młodymi warzywami i różnorodnymi daniami z wieprzowiny. [*][B]Przechowywanie:[/B] [*]liście długo zachowują świeżość zawinięte w wilgotną ściereczkę i włożone do lodówki [*]Przygotowany z liści czosnku sos a’la pesto (liście zmiksować z oliwą, orzeszkami pinii i parmezanem) można przechowywać w zamkniętym słoiku z warstwą oliwy na wierzchu (zapobiega to utlenianiu, ponieważ chroni przed dostępem powietrza). [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” Doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom