Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 963594" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kapusta</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <em>Największą popularnością cieszy się u nas kapusta głowiasta biała, ale rownie wartościowe sa wszystkie jej krewniaczki – kapusta czerwona, włoska, brukselka i pekińska.</em></p><p></p><p> Ta ostatnia na przykład odznacza się bardzo dużą zawartością beta - karotenu (prowitaminy A). Warto wiedzieć, że porcja surówki z kapusty pekińskiej w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie odmiany kapusty są natomist doskonałym żródłem witaminy C. Spośród składników mineralnych zawartych w tym warzywie na uwagę zasługuje zwłaszcza duża zawartość potasu oraz wapnia. Kapusta czerwona dodatkowo dostarcza nam bioflawonoidów, kt óre razem z witaminami C, E i beta-karotenem zmniejszają ryzyko powstawania w organizmie zmian miażdżycowych i nowotworowych. Ponadto, kapusta ma jeszcze jedną istotną zaletę – jest niskokaloryczna.</p><p></p><p> <strong>Sposób na delikatny smak. </strong> Kapusta zawiera wprawdzie sporo ostrych olejków eterycznych, ale wcale nie nuszą być one wyczuwalne w potrawach. Wystarczy przez krótką chwilę gotować warzywo bez przykrycia, aby ulotniły się wraz z parą wodną. Potem garnek możemy już przykryć i dogotować danie na wolnym ogniu – będzie miała delikatny bukiet smakowo – zapachowy.</p><p></p><p> <strong>W towarzystwie ziół. </strong>Jeśli po daniach z kapusty miewamy wzdęcia, najpierw zastanówmy się, czy winowajcą rzeczywiście jest sama kapusta. Być może za sam dyskomfort odpowiada duża ilość tłustego mięsa, boczku lub grzybów, które zwyczajpowo dodajemy do bigosów, gołąbków, pierogów czy krokietów. Jest duże prawdopodobieństwo, że gdy odchudzimy potrawy, a ponadto zaczniemy przyprawiać kapustę ziołami ułatwiającymi trawienie, na przykład majerankiem, kminkiem, lubczykiem, bazylią, jałowcem lub rozmarynem, problem zniknie.</p><p></p><p> Żródło: Poradnik domowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 963594, member: 10341"] [B]Kapusta[/B] [I] [/I] [I]Największą popularnością cieszy się u nas kapusta głowiasta biała, ale rownie wartościowe sa wszystkie jej krewniaczki – kapusta czerwona, włoska, brukselka i pekińska.[/I] Ta ostatnia na przykład odznacza się bardzo dużą zawartością beta - karotenu (prowitaminy A). Warto wiedzieć, że porcja surówki z kapusty pekińskiej w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie odmiany kapusty są natomist doskonałym żródłem witaminy C. Spośród składników mineralnych zawartych w tym warzywie na uwagę zasługuje zwłaszcza duża zawartość potasu oraz wapnia. Kapusta czerwona dodatkowo dostarcza nam bioflawonoidów, kt óre razem z witaminami C, E i beta-karotenem zmniejszają ryzyko powstawania w organizmie zmian miażdżycowych i nowotworowych. Ponadto, kapusta ma jeszcze jedną istotną zaletę – jest niskokaloryczna. [B]Sposób na delikatny smak. [/B] Kapusta zawiera wprawdzie sporo ostrych olejków eterycznych, ale wcale nie nuszą być one wyczuwalne w potrawach. Wystarczy przez krótką chwilę gotować warzywo bez przykrycia, aby ulotniły się wraz z parą wodną. Potem garnek możemy już przykryć i dogotować danie na wolnym ogniu – będzie miała delikatny bukiet smakowo – zapachowy. [B]W towarzystwie ziół. [/B]Jeśli po daniach z kapusty miewamy wzdęcia, najpierw zastanówmy się, czy winowajcą rzeczywiście jest sama kapusta. Być może za sam dyskomfort odpowiada duża ilość tłustego mięsa, boczku lub grzybów, które zwyczajpowo dodajemy do bigosów, gołąbków, pierogów czy krokietów. Jest duże prawdopodobieństwo, że gdy odchudzimy potrawy, a ponadto zaczniemy przyprawiać kapustę ziołami ułatwiającymi trawienie, na przykład majerankiem, kminkiem, lubczykiem, bazylią, jałowcem lub rozmarynem, problem zniknie. Żródło: Poradnik domowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom