Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 963979" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki ziemniaczane</strong></p><p> </p><p></p><p> * Ze względu na przydatność kulinarną wyróżnia się kilka typów ziemniaków konsumpcyjnych: <strong>AB – </strong>sałatkowy; <strong>B - </strong> lekko zwięzły (ogólnospożywczy): <strong>BC – </strong>lekko mączysty; <strong>C – </strong>mączysty.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniaki zwięzłe zawierają niewiele skrobi i nie rozpadają się podczas pieczenia czy gotowania. Ugotowane i ostudzone pozostają lekko twardawe, dlatego łatwo je kroić i używać np. do sałatek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniaki mączyste zawierają dużo skrobi. Po ugotowaniu tworzy ona na powierzchni kartofla suchą warstwę o mączystej konsystencji. Takie ziemniaki najlepiej wybierać na puree i wszelkiego rodzaju kluski.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najpopularniejsze odmiany ziemniaków uprawiane w Polsce to <strong>irga</strong> (typ ogólnoużytkowy), <strong>irys</strong> (typ ogólnoużytkowy, szczególnie polecany na frytki i mrożonki), <strong>aster </strong>(lekko mączysty, dobry na chipsy, mrożonki i frytki), <strong>bard </strong>(sałatkowy).</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciekawą odmianą ziemniaków uprawianą u nas od 2007 roku jest <strong>cecile </strong>o podłużnych małych bulwach, czerwonej skórce i żółtym miąższu. Jest to ziemniak sałatkowy, dobry do pieczenia w folii i podsmażania.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniaki upieczone wraz z łupiną (przez Anglików zwane backers) i podawane z gęstymi sosami są w Wielkiej Brytanii od dawna kulinarnym przebojem, serwowanym nawet w restauracjach. Można je kupić z dodatkiem twarożku ziołowego czy np. kwaśnej śmietany i łososia lub tatara śledziowego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dobrymi dodatkami do ziemniaków z piekarnika są też kawior oraz masło ziołowe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ziemniaki zapiekane ze schabem w sosie curry to potrawa, którą możecie zaserwować na wieczór z przyjaciółmi. Plastry schabu obsmażyć na silnym ogniu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przekładając mięso plastrami ziemniaków. Składniki w formie zalać sosem beszamelowym, doprawionym na ostro świeżym imbirem (startym na tarce o drobnych oczkach) i curry. Zapiekać 30 - 40 minut w temperaturze 180 st.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 963979, member: 10341"] [B]Zapiekanki ziemniaczane[/B] [B] [/B] * Ze względu na przydatność kulinarną wyróżnia się kilka typów ziemniaków konsumpcyjnych: [B]AB – [/B]sałatkowy; [B]B - [/B] lekko zwięzły (ogólnospożywczy): [B]BC – [/B]lekko mączysty; [B]C – [/B]mączysty. [LIST][*]Ziemniaki zwięzłe zawierają niewiele skrobi i nie rozpadają się podczas pieczenia czy gotowania. Ugotowane i ostudzone pozostają lekko twardawe, dlatego łatwo je kroić i używać np. do sałatek. [*]Ziemniaki mączyste zawierają dużo skrobi. Po ugotowaniu tworzy ona na powierzchni kartofla suchą warstwę o mączystej konsystencji. Takie ziemniaki najlepiej wybierać na puree i wszelkiego rodzaju kluski. [*]Najpopularniejsze odmiany ziemniaków uprawiane w Polsce to [B]irga[/B] (typ ogólnoużytkowy), [B]irys[/B] (typ ogólnoużytkowy, szczególnie polecany na frytki i mrożonki), [B]aster [/B](lekko mączysty, dobry na chipsy, mrożonki i frytki), [B]bard [/B](sałatkowy). [*]Ciekawą odmianą ziemniaków uprawianą u nas od 2007 roku jest [B]cecile [/B]o podłużnych małych bulwach, czerwonej skórce i żółtym miąższu. Jest to ziemniak sałatkowy, dobry do pieczenia w folii i podsmażania. [*]Ziemniaki upieczone wraz z łupiną (przez Anglików zwane backers) i podawane z gęstymi sosami są w Wielkiej Brytanii od dawna kulinarnym przebojem, serwowanym nawet w restauracjach. Można je kupić z dodatkiem twarożku ziołowego czy np. kwaśnej śmietany i łososia lub tatara śledziowego. [*]Dobrymi dodatkami do ziemniaków z piekarnika są też kawior oraz masło ziołowe. [*]Ziemniaki zapiekane ze schabem w sosie curry to potrawa, którą możecie zaserwować na wieczór z przyjaciółmi. Plastry schabu obsmażyć na silnym ogniu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przekładając mięso plastrami ziemniaków. Składniki w formie zalać sosem beszamelowym, doprawionym na ostro świeżym imbirem (startym na tarce o drobnych oczkach) i curry. Zapiekać 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom