Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 964623" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Orzeszki pistacjowe</strong></p><p> </p><p></p><p> Nasiona <em>pistacia vera, </em>czyli pistacji właściwej, wyróżniają się piękną, jaskrawozieloną barwą i słodkawym, delikatnie oleistym smakiem. Zawierają sporo tłuszczów, ale głównie korzystnych dla organizmu jednonienasyconych, i białka. Stanowią też znakomite żródło wapnia i żelaza. Długowieczne drzewo pistacjowe pochodzi z Azji Mniejszej. W Europie znane jest od ponad dwóch tysięcy lat. Największe na naszym kontynencie plantacje orzeszków znajdują się w okolicach Tesalonik w Grecji oraz nad Morzem Czarnym, głównie w Bułgarii.</p><p></p><p> Do potraw dodaje się orzeszki niesolone. Aby zachowały żywą barwę i łatwo było z nich usunąć skórkę, należy je zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić i zalać zimną wodą. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Polecam doskonały deser Domoniki Bronz z orzeszkami i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=940133" target="_blank"><strong>serkiem naturalnym z miodem</strong></a>.</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 964623, member: 10341"] [B]Orzeszki pistacjowe[/B] Nasiona [I]pistacia vera, [/I]czyli pistacji właściwej, wyróżniają się piękną, jaskrawozieloną barwą i słodkawym, delikatnie oleistym smakiem. Zawierają sporo tłuszczów, ale głównie korzystnych dla organizmu jednonienasyconych, i białka. Stanowią też znakomite żródło wapnia i żelaza. Długowieczne drzewo pistacjowe pochodzi z Azji Mniejszej. W Europie znane jest od ponad dwóch tysięcy lat. Największe na naszym kontynencie plantacje orzeszków znajdują się w okolicach Tesalonik w Grecji oraz nad Morzem Czarnym, głównie w Bułgarii. Do potraw dodaje się orzeszki niesolone. Aby zachowały żywą barwę i łatwo było z nich usunąć skórkę, należy je zalać wrzątkiem, zagotować, odcedzić i zalać zimną wodą. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Polecam doskonały deser Domoniki Bronz z orzeszkami i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=940133"][B]serkiem naturalnym z miodem[/B][/URL]. [B] [/B] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom