Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 965247" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia warszawska</strong></p><p> </p><p></p><p> Podstawę kuchni warszawskiej stanowią dania staropolskie, wzbogacone wpływami zagranicznymi.</p><p></p><p> Co i jak jadano w Warszawie , o której pierwsze wzmianki pochodzą z 1939 roku, zawsze było związane z losami ludzi i miasta, z burzliwymi wydarzeniami politycznymi, okresami spokoju i dostatku, a także z wojnami. </p><p></p><p> Nasi przodkowie gustowali w potrawach mięsnych, tłustych, mocno doprawianych korzeniami. Podawano je głównie z kaszami i grochem. Gotowano wiele zawiesistych zup i sosów. Niezwykle częste wówczas posty zmuszały do jedzenia dużej ilości ryb. Polacy zasłynęli więc ze znakomitego i różnorodnego ich przyrządzania. Mnóstwo potraw sporządzano tez z grzybów. </p><p></p><p> Gdy Warszawa stała się stolicą Polski, kuchnia warszawska zaczęła ulegać szybkim przeobrażeniom. Jako dworzanie, wojskowi, rękodzielnicy przybywali tu cudzoziemcy – Niemcy, Włosi, Szkoci i oczywiście kupcy z Orientu, głównie Ormianie i Grecy. Oprócz towarów przywozili swoje przyzwyczajenia kulinarne i zostawiali ich ślad w warszawskiej kuchni. </p><p></p><p> Z kolei nasz sposób przyrządzania wołowiny i cielęciny, a także sosów – chrzanowego, śliwkowego czy cebulowego – zyskał uznanie w oczach cudzoziemców już w XVI wieku. W póżniejszym okresie dzięki Francuzom w rodzimym menu modne stały się wywary z mięsa i jarzyn oraz lekkie sosy. Przyjęły się farsze. Od połowy XIX wieku zaczyna się trwajacy ponad pół wieku wpływ kuchni żydowskiej – z jej specjałami z gęsi, podrobów czy jajek – na kuchnię warszawską. Kuchnia stolicy przez wieki chłonęła wszystko co najlepsze u obcych, udoskonalała się i spolszczała cudzoziemszczyznę.</p><p></p><p> Żródłó: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 965247, member: 10341"] [B]Kuchnia warszawska[/B] [B] [/B] Podstawę kuchni warszawskiej stanowią dania staropolskie, wzbogacone wpływami zagranicznymi. Co i jak jadano w Warszawie , o której pierwsze wzmianki pochodzą z 1939 roku, zawsze było związane z losami ludzi i miasta, z burzliwymi wydarzeniami politycznymi, okresami spokoju i dostatku, a także z wojnami. Nasi przodkowie gustowali w potrawach mięsnych, tłustych, mocno doprawianych korzeniami. Podawano je głównie z kaszami i grochem. Gotowano wiele zawiesistych zup i sosów. Niezwykle częste wówczas posty zmuszały do jedzenia dużej ilości ryb. Polacy zasłynęli więc ze znakomitego i różnorodnego ich przyrządzania. Mnóstwo potraw sporządzano tez z grzybów. Gdy Warszawa stała się stolicą Polski, kuchnia warszawska zaczęła ulegać szybkim przeobrażeniom. Jako dworzanie, wojskowi, rękodzielnicy przybywali tu cudzoziemcy – Niemcy, Włosi, Szkoci i oczywiście kupcy z Orientu, głównie Ormianie i Grecy. Oprócz towarów przywozili swoje przyzwyczajenia kulinarne i zostawiali ich ślad w warszawskiej kuchni. Z kolei nasz sposób przyrządzania wołowiny i cielęciny, a także sosów – chrzanowego, śliwkowego czy cebulowego – zyskał uznanie w oczach cudzoziemców już w XVI wieku. W póżniejszym okresie dzięki Francuzom w rodzimym menu modne stały się wywary z mięsa i jarzyn oraz lekkie sosy. Przyjęły się farsze. Od połowy XIX wieku zaczyna się trwajacy ponad pół wieku wpływ kuchni żydowskiej – z jej specjałami z gęsi, podrobów czy jajek – na kuchnię warszawską. Kuchnia stolicy przez wieki chłonęła wszystko co najlepsze u obcych, udoskonalała się i spolszczała cudzoziemszczyznę. Żródłó: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom