Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 966159" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Przygotowanie kaszy i ryżu do zapiekania</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Ryż zachowa śnieżną biel i nie rozgotuje się, jeżeli do wody dodamy kilka kropelek soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Każdą kaszę możemy ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody. Trzeba tylko uważać na czas gotowania podany na opakowaniu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jak ugotować kaszę jęczmienną, która nie jest porcjowana w torebki? Szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy odrobinę soli oraz łyżeczkę masła lub smalcu i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i spęcznieje. Wtedy ją przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika (100 st.). Wypiekamy, aż stanie się sypka. Można też garnek z kaszą wstawić do większego garnka z wrzątkiem i w ten sposób dogotować. Trwa to znacznie dłużej od gotowania kasz w torebkach, ale gwarantuje zachowanie jej doskonałego smaku. Tak przygotowaną kaszę można podać jako dodatek lub wymieszać z wybranymi składnikami i ponownie zapiec.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby uzyskać bardzo sypką kaszkę krakowską czy gryczaną, do surowej kaszy dodajemy surowe białko kurze i zacieramy dłońmi, aż ziarenka całkiem zostaną otoczone białkiem. Po tym wrzucamy kaszę na osolony wrzątek i gotujemy jak zwykle. Taka sypka kasza nadaje się na zapiekanki i budynie.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">Do zapiekanek najlepiej stosować ryż basmati. Jest aromatyczny, a jego ziarna pozostają zwarte i się nie sklejają.</li> <li data-xf-list-type="ul">Naturalny ryż brązowy (zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, bo mało przetworzony) również jest dobrym składnikiem zapiekanek. Gotuje się dłużej niż biały ryż i nigdy nie jest całkiem miękki, ale się nie rozpada. Można go też stosować jako składnik nadzienia do mięs.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli cenisz kwiatowy aromat ryżu, zapiekankę przygotuj z ryżu jaśminowego. Po ugotowaniu jest lekko kleisty i miękki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do słodkich zapiekanek najlepszy jest ryż puddingowy (mleczny). Rozgotowuje się na miękką, kleistą papkę. Doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi jak i suszonymi owocami.</li> <li data-xf-list-type="ul">Na słodko dobrze też smakuje włoski ryż arborio o okrągłych ziarenkach i papkowatej konsystencji po ugotowaniu.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 966159, member: 10341"] [B]Przygotowanie kaszy i ryżu do zapiekania[/B] [B] [/B] [LIST][*]Ryż zachowa śnieżną biel i nie rozgotuje się, jeżeli do wody dodamy kilka kropelek soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. [*]Każdą kaszę możemy ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody. Trzeba tylko uważać na czas gotowania podany na opakowaniu. [*]Jak ugotować kaszę jęczmienną, która nie jest porcjowana w torebki? Szklankę kaszy zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy odrobinę soli oraz łyżeczkę masła lub smalcu i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i spęcznieje. Wtedy ją przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika (100 st.). Wypiekamy, aż stanie się sypka. Można też garnek z kaszą wstawić do większego garnka z wrzątkiem i w ten sposób dogotować. Trwa to znacznie dłużej od gotowania kasz w torebkach, ale gwarantuje zachowanie jej doskonałego smaku. Tak przygotowaną kaszę można podać jako dodatek lub wymieszać z wybranymi składnikami i ponownie zapiec. [*]Aby uzyskać bardzo sypką kaszkę krakowską czy gryczaną, do surowej kaszy dodajemy surowe białko kurze i zacieramy dłońmi, aż ziarenka całkiem zostaną otoczone białkiem. Po tym wrzucamy kaszę na osolony wrzątek i gotujemy jak zwykle. Taka sypka kasza nadaje się na zapiekanki i budynie. [*][B]Czy wiesz, że…[/B] [*]Do zapiekanek najlepiej stosować ryż basmati. Jest aromatyczny, a jego ziarna pozostają zwarte i się nie sklejają. [*]Naturalny ryż brązowy (zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, bo mało przetworzony) również jest dobrym składnikiem zapiekanek. Gotuje się dłużej niż biały ryż i nigdy nie jest całkiem miękki, ale się nie rozpada. Można go też stosować jako składnik nadzienia do mięs. [*]Jeśli cenisz kwiatowy aromat ryżu, zapiekankę przygotuj z ryżu jaśminowego. Po ugotowaniu jest lekko kleisty i miękki. [*]Do słodkich zapiekanek najlepszy jest ryż puddingowy (mleczny). Rozgotowuje się na miękką, kleistą papkę. Doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi jak i suszonymi owocami. [*]Na słodko dobrze też smakuje włoski ryż arborio o okrągłych ziarenkach i papkowatej konsystencji po ugotowaniu. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom