Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 966543" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuskus</strong></p><p></p><p></p><p><em>Kuskus jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Pasuje do wszystkiego – zup, mięs, warzyw, deserów. Na zimno i na ciepło. A przy tym jest bardzo zdrowy</em>.</p><p></p><p>Te drobne kuleczki w kremowym kolorze znane są od czasów starożytnych, a zawdzięczamy je Berberom z północnej Afryki. Uważany jest za narodową potrawę w Maroku. W północnej Afryce kuskus wciąż jeszcze produkowany jest ręcznie: ziarnka kaszy manny spryskuje się słonawą wodą, posypuje białą mąką, uciera w dłoniach na drobne kuleczki, a następnie paruje i suszy. Jest wyśmienitym żródłem witaminy B1 i żelaza. Warto podkreślić, że przyswajalność żelaza z kuskusu można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C, choćby cebuli lub kapusty kiszonej. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy kuskus wsypać do miski, zalać gorącą wodą (ok. 1/3 ponad powierzchnię ziaren), przykryć i odstawić na kwadrans do napęcznienia. Rozdrobnić widelcem i jeść z warzywami, jako dodatek do mięs lub na deser z owocami suszonymi i świeżymi.</p><p></p><p>Polecany <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922622" target="_blank"><strong>z bakaliami</strong></a> </p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 966543, member: 10341"] [B]Kuskus[/B] [I]Kuskus jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Pasuje do wszystkiego – zup, mięs, warzyw, deserów. Na zimno i na ciepło. A przy tym jest bardzo zdrowy[/I]. Te drobne kuleczki w kremowym kolorze znane są od czasów starożytnych, a zawdzięczamy je Berberom z północnej Afryki. Uważany jest za narodową potrawę w Maroku. W północnej Afryce kuskus wciąż jeszcze produkowany jest ręcznie: ziarnka kaszy manny spryskuje się słonawą wodą, posypuje białą mąką, uciera w dłoniach na drobne kuleczki, a następnie paruje i suszy. Jest wyśmienitym żródłem witaminy B1 i żelaza. Warto podkreślić, że przyswajalność żelaza z kuskusu można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C, choćby cebuli lub kapusty kiszonej. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy kuskus wsypać do miski, zalać gorącą wodą (ok. 1/3 ponad powierzchnię ziaren), przykryć i odstawić na kwadrans do napęcznienia. Rozdrobnić widelcem i jeść z warzywami, jako dodatek do mięs lub na deser z owocami suszonymi i świeżymi. Polecany [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=922622"][B]z bakaliami[/B][/URL] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom