Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 966877" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Charlotte</strong></p><p></p><p></p><p><em>Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z naszym ulubionym jesiennym wypiekiem. To wspaniały zimny deser z biszkoptów, kremu i owoców stworzony przez Francuza na dworze rosyjskiego cara.</em></p><p><em></em></p><p>Pod nazwą charlotte w całej Europie kryją się zgoła inne desery, niekoniecznie związane z jabłkami. W XIII wieku Anglicy wynależli formę szarlotkową – okrągłą, dość głęboką, w kształcie babki. Wyłożyli ją kawałkami chleba z masłem, zalali konfiturą jabłkową, zapiekli i podawali na ciepło. Nadali deserowi nazwę na cześć królowej Charlotty, żony króla Jerzego III. <em>Charlotte russe, </em>o której chcemy opowiedzieć, stworzył Antoine Caréme - słynny francuski kucharz, który pracował na dworze cara Piotra Wielkiego. Początkowo miała nosić nazwę á<em> la parisien, </em>ulegając jednak ówczesnej modzie Caréme nazwał ją <em>a&#8217;la russe</em> i pod tą nazwą znana jest po dziś dzień. Brzegi wspomnianej formy szarlotkowej wyłożył nasączonymi biszkoptami, napełnił kremem <em>chantilli</em> (z bitej śmietany), kremem angielskim i konfiturami lub macerowanymi owocami. Deser inspirowany wyobrażnią Caréme doczekał się wielu wersji. Nasączone likierem lub kawą biszkopty albo kawałki innego ciasta zalewa się kremem czekoladowym, kawowym, waniliowym lub nawet lodami z bitą śmietaną. Dodaje się świeże, konserwowe lub duszone – brzoskwinie, wiśnie, truskawki albo owoce leśne. Deser się schładza lub wręcz mrozi i podaje od razu. Nazwę <em>charlotte</em> noszą również dania wytrawne przygotowywane w wysokich, rozchylających się ku górze formach. Są to kompozycje warzywne, których podstawą jest ryż lub grzanki, którymi wykłada się dno i boki formy, środek wypełnia się duszonymi lub blanszowanymi warzywami, całość pokrywa sosem beszamelowym</p><p></p><p>Żródło:Moje Gotowanie</p><p></p><p>Dla chętnych <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=913435" target="_blank"><strong>szarlotka Antoine&#8217;a Caréme</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 966877, member: 10341"] [B]Charlotte[/B] [I]Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z naszym ulubionym jesiennym wypiekiem. To wspaniały zimny deser z biszkoptów, kremu i owoców stworzony przez Francuza na dworze rosyjskiego cara. [/I] Pod nazwą charlotte w całej Europie kryją się zgoła inne desery, niekoniecznie związane z jabłkami. W XIII wieku Anglicy wynależli formę szarlotkową – okrągłą, dość głęboką, w kształcie babki. Wyłożyli ją kawałkami chleba z masłem, zalali konfiturą jabłkową, zapiekli i podawali na ciepło. Nadali deserowi nazwę na cześć królowej Charlotty, żony króla Jerzego III. [I]Charlotte russe, [/I]o której chcemy opowiedzieć, stworzył Antoine Caréme - słynny francuski kucharz, który pracował na dworze cara Piotra Wielkiego. Początkowo miała nosić nazwę á[I] la parisien, [/I]ulegając jednak ówczesnej modzie Caréme nazwał ją [I]a’la russe[/I] i pod tą nazwą znana jest po dziś dzień. Brzegi wspomnianej formy szarlotkowej wyłożył nasączonymi biszkoptami, napełnił kremem [I]chantilli[/I] (z bitej śmietany), kremem angielskim i konfiturami lub macerowanymi owocami. Deser inspirowany wyobrażnią Caréme doczekał się wielu wersji. Nasączone likierem lub kawą biszkopty albo kawałki innego ciasta zalewa się kremem czekoladowym, kawowym, waniliowym lub nawet lodami z bitą śmietaną. Dodaje się świeże, konserwowe lub duszone – brzoskwinie, wiśnie, truskawki albo owoce leśne. Deser się schładza lub wręcz mrozi i podaje od razu. Nazwę [I]charlotte[/I] noszą również dania wytrawne przygotowywane w wysokich, rozchylających się ku górze formach. Są to kompozycje warzywne, których podstawą jest ryż lub grzanki, którymi wykłada się dno i boki formy, środek wypełnia się duszonymi lub blanszowanymi warzywami, całość pokrywa sosem beszamelowym Żródło:Moje Gotowanie Dla chętnych [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=913435"][B]szarlotka Antoine’a Caréme[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom