Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 967090" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Portugalia</strong></p><p></p><p></p><p><em>Ten niewielki kraj na krańcu Europy i jego dumni mieszkańcy szczycą się swą odrębnością od pobliskiej Hiszpanii. Przejawia się to nie tylko w języku, tradycji i kulturze, ale także w kuchni</em>.</p><p></p><p>Portugalia rozwija się w ostatnich latach bardzo szybko i coraz częściej odwiedzana jest przez turystów. Oprócz wspaniale zachowanych zabytków, wielką jej atrakcją jest kuchnia, która jest bardzo różna w poszczególnych regionach tego kraju. Z oceanu, z żyznych ziem Alentejo, z winnic w dolinie Duero, pastwisk i lasów Serra de Estrela pochodzą liczne produkty spożywcze, dzięki którym kuchnia jest bogata w niezwykłe smaki. </p><p></p><p>W licznych kafejkach i restauracjach, przy dżwiękach tęsknego fado można kosztować rozmaitych dań z ryb, zwłaszcza suszonego, solonego dorsza (bacalau) czy świeżych sardynek prosto z grilla. Smakowite są małe przystawki (peticos), od oliwek, migdałów i orzeszków, po małe pierożki i krokiety. </p><p></p><p>W zajazdach (pousadas) podaje się słynne jednogarnkowe danie (cataplana) z owoców morza, ryb, mięs i pomidorów. Po posiłku warto wypić kawę i zjeść babeczki spod lizbońskiej wieży Belem. Koniecznie trzeba skosztować porto – słynnego wzmacnianego wina z północy kraju. Jest ono znakomite nie tylko do deserów. Produkowane ostatnio białe, wytrawne porto znakomicie pasuje również do ryb i owoców morza nie gorzej niż młode zielone wino (vinho verde).</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik&#8221;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 967090, member: 10341"] [B]Portugalia[/B] [I]Ten niewielki kraj na krańcu Europy i jego dumni mieszkańcy szczycą się swą odrębnością od pobliskiej Hiszpanii. Przejawia się to nie tylko w języku, tradycji i kulturze, ale także w kuchni[/I]. Portugalia rozwija się w ostatnich latach bardzo szybko i coraz częściej odwiedzana jest przez turystów. Oprócz wspaniale zachowanych zabytków, wielką jej atrakcją jest kuchnia, która jest bardzo różna w poszczególnych regionach tego kraju. Z oceanu, z żyznych ziem Alentejo, z winnic w dolinie Duero, pastwisk i lasów Serra de Estrela pochodzą liczne produkty spożywcze, dzięki którym kuchnia jest bogata w niezwykłe smaki. W licznych kafejkach i restauracjach, przy dżwiękach tęsknego fado można kosztować rozmaitych dań z ryb, zwłaszcza suszonego, solonego dorsza (bacalau) czy świeżych sardynek prosto z grilla. Smakowite są małe przystawki (peticos), od oliwek, migdałów i orzeszków, po małe pierożki i krokiety. W zajazdach (pousadas) podaje się słynne jednogarnkowe danie (cataplana) z owoców morza, ryb, mięs i pomidorów. Po posiłku warto wypić kawę i zjeść babeczki spod lizbońskiej wieży Belem. Koniecznie trzeba skosztować porto – słynnego wzmacnianego wina z północy kraju. Jest ono znakomite nie tylko do deserów. Produkowane ostatnio białe, wytrawne porto znakomicie pasuje również do ryb i owoców morza nie gorzej niż młode zielone wino (vinho verde). Żródło: miesięcznik”Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom