Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 967474" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ciekawostki o poranku</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Praśniadanie. </strong> Już nasi praprzodkowie na śniadanie jadali zboża. Były to pszenica i jęczmień (Środkowy Wschód), kukurydza (Ameryka Północna) i ryż (Azja). Spożywano też potrawy podobne do owsianki. Dawny chleb miał formę cienkich placków.</p><p></p><p> <strong>English Breakfast. </strong> &#8222;Breakfast&#8221; oznacza przełamanie postu (ang.&#8221;break&#8221; – łamać, &#8222;fast&#8221; – post). I tak jest w istocie – śniadanie uzupełnia żródło glukozy po całonocnym poście. Jego pożywna angielska wersja jest znana od XIX wieku. To imponujący zestaw: kiełbaski na gorąco, jajka na bekonie, smażone pomidory i pieczarki oraz gorące tosty ze słonym masłem i gorzkim dżemem pomarańczowym. Do tego oczywiście świeżutka poranna gazeta, najlepiej &#8222;The Times&#8221;.</p><p></p><p> <strong>Po polsku. </strong>Poranne posiłki zjada zaledwie 60 % Polaków. Młodzi mieszkańcy miast najchętniej posilają się tym, co można ekspresowo przyrządzić. Stąd wzrost popularności płatków śniadaniowych. Jeszcze na początku lat 90. statystyczny Polak spożywał rocznie 10 dkg płatków, obecnie przekroczyliśmy pułap 1 kg. Dla porównania – Amerykanie i mieszkańcy Europy Zachodniej zjadają ich rocznie od 6 do 10 kg. </p><p></p><p> <strong>Po papiesku. </strong>Kawa z mlekiem, pieczywo, marmolada, miód i herbatniki – to typowe śniadanie Benedykta XVI.</p><p></p><p> <strong>Zdrowo i grzecznie. </strong>Śniadanie dostarcza energii na cały dzień. Dzięki niemu łatwiej się koncentrujemy, mamy lepsze samopoczucie, dużo mniej marzniemy, jesteśmy sprawniejsi fizycznie, bardziej odporni i kreatywni w pracy. A dzieci, które jedzą poranny posiłek, osiągają lepsze wyniki w nauce – i są grzeczniejsze.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 967474, member: 10341"] [B]Ciekawostki o poranku[/B] [B] [/B] [B]Praśniadanie. [/B] Już nasi praprzodkowie na śniadanie jadali zboża. Były to pszenica i jęczmień (Środkowy Wschód), kukurydza (Ameryka Północna) i ryż (Azja). Spożywano też potrawy podobne do owsianki. Dawny chleb miał formę cienkich placków. [B]English Breakfast. [/B] „Breakfast” oznacza przełamanie postu (ang.”break” – łamać, „fast” – post). I tak jest w istocie – śniadanie uzupełnia żródło glukozy po całonocnym poście. Jego pożywna angielska wersja jest znana od XIX wieku. To imponujący zestaw: kiełbaski na gorąco, jajka na bekonie, smażone pomidory i pieczarki oraz gorące tosty ze słonym masłem i gorzkim dżemem pomarańczowym. Do tego oczywiście świeżutka poranna gazeta, najlepiej „The Times”. [B]Po polsku. [/B]Poranne posiłki zjada zaledwie 60 % Polaków. Młodzi mieszkańcy miast najchętniej posilają się tym, co można ekspresowo przyrządzić. Stąd wzrost popularności płatków śniadaniowych. Jeszcze na początku lat 90. statystyczny Polak spożywał rocznie 10 dkg płatków, obecnie przekroczyliśmy pułap 1 kg. Dla porównania – Amerykanie i mieszkańcy Europy Zachodniej zjadają ich rocznie od 6 do 10 kg. [B]Po papiesku. [/B]Kawa z mlekiem, pieczywo, marmolada, miód i herbatniki – to typowe śniadanie Benedykta XVI. [B]Zdrowo i grzecznie. [/B]Śniadanie dostarcza energii na cały dzień. Dzięki niemu łatwiej się koncentrujemy, mamy lepsze samopoczucie, dużo mniej marzniemy, jesteśmy sprawniejsi fizycznie, bardziej odporni i kreatywni w pracy. A dzieci, które jedzą poranny posiłek, osiągają lepsze wyniki w nauce – i są grzeczniejsze. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom