Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 969042" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Curry</strong></p><p></p><p></p><p><em>Kurczak przyprawiony curry to kulinarny banał, ale kiedy doda się banany i jabłka, wykradnie z butelki kieliszeczek sherry, wtedy w rondlu zaczynają dziać się naprawdę ciekawe rzeczy.</em></p><p></p><p>Mieszanie przypraw to kwintesencja kuchni indyjskiej. Nie tylko każdy region, ale niemal każdy kucharz i każda rodzina ma swoje sekrety łączenia różnych aromatycznych ingrediencji, które dają łagodniejsze lub ostrzejsze smaki. Klasyczny skład mieszanki to: kurkuma o intensywnej żółtej barwie, kolendra, imbir, pieprz, kmin rzymski, , gożdziki, owoc tamaryndowca, i chilli. Niektóre masale (mieszanki przyprawowe) zawierają kilkanaście, inne tylko trzy składniki. Przyprawy zazwyczaj praży się i dopiero, gdy w pełni rozwiną swój aromat na patelni, miele na drobny proszek. </p><p></p><p>Sklepy z produktami azjatyckimi oferują kilkanaście rodzajów curry – inne do drobiu i ryb, inne do wołowiny i potraw wegetariańskich. Zupełnie inny smak ma curry angielskie, a tajlandzkie będzie ostrzejsze w smaku od wielu hinduskich. Jeśli nie masz na półce z przyprawami wypróbowanej i lubianej mieszanki curry, nową dodawaj zawsze z dużą ostrożnością.</p><p></p><p>Żródło:&#8221;Smaki i aromaty:&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 969042, member: 10341"] [B]Curry[/B] [I]Kurczak przyprawiony curry to kulinarny banał, ale kiedy doda się banany i jabłka, wykradnie z butelki kieliszeczek sherry, wtedy w rondlu zaczynają dziać się naprawdę ciekawe rzeczy.[/I] Mieszanie przypraw to kwintesencja kuchni indyjskiej. Nie tylko każdy region, ale niemal każdy kucharz i każda rodzina ma swoje sekrety łączenia różnych aromatycznych ingrediencji, które dają łagodniejsze lub ostrzejsze smaki. Klasyczny skład mieszanki to: kurkuma o intensywnej żółtej barwie, kolendra, imbir, pieprz, kmin rzymski, , gożdziki, owoc tamaryndowca, i chilli. Niektóre masale (mieszanki przyprawowe) zawierają kilkanaście, inne tylko trzy składniki. Przyprawy zazwyczaj praży się i dopiero, gdy w pełni rozwiną swój aromat na patelni, miele na drobny proszek. Sklepy z produktami azjatyckimi oferują kilkanaście rodzajów curry – inne do drobiu i ryb, inne do wołowiny i potraw wegetariańskich. Zupełnie inny smak ma curry angielskie, a tajlandzkie będzie ostrzejsze w smaku od wielu hinduskich. Jeśli nie masz na półce z przyprawami wypróbowanej i lubianej mieszanki curry, nową dodawaj zawsze z dużą ostrożnością. Żródło:”Smaki i aromaty:” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom