Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 969472" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Przez żołądek do serca</strong></p><p> </p><p></p><p> Właściwa dieta jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i urody. Oto lista dziewięciu produktów, które mają dobroczynny wpływ na kondycję serca i całego układu krwionośnego.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Zielona herbata i czerwone wino. </strong> Oba napoje są żródłem flawonoidów – związków, które, między innymi, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, działają na nie rozkurczająco i zmniejszają ryzyko zakrzepów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pomidory.</strong> Zarówno świeże jak i te przetworzone, na przykład keczup, hamują tworzenie agresywnych cząstek &#8222;złego&#8221; cholesterolu (LDL) i przeciwdziałają miażdżycy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Szpinak.</strong> Obniża we krwi poziom aminokwasów uszkadzających naczynia krwionośne. Najzdrowszy jest z czosnkiem, ponieważ&#8230;</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czosnek </strong>- zawiera kwasy tłuszczowe i błonnik, które obniżają krzepliwość krwi oraz redukują poziom cholesterolu. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Oliwa z oliwek</strong>. Obniża poziom &#8222;złego&#8221; cholesterolu (LDL), przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Brokuły</strong>. Zawierają tak zwane frakcje błonnika pokarmowego, które obniżają poziom &#8222;złego&#8221; cholesterolu.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Orzechy</strong>. Na przykład laskowe, to duże żródło witaminy E oraz błonnika, które przeciwdziałają miażdżycy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Łosoś</strong>. Jest żródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów i obniżają &#8222;zły&#8221; cholesterol. Ryba ta ma także dużo potasu, który przeciwdziała powstaniu nadciśnienia.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 969472, member: 10341"] [B]Przez żołądek do serca[/B] [B] [/B] Właściwa dieta jest najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia i urody. Oto lista dziewięciu produktów, które mają dobroczynny wpływ na kondycję serca i całego układu krwionośnego. [LIST][*][B]Zielona herbata i czerwone wino. [/B] Oba napoje są żródłem flawonoidów – związków, które, między innymi, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, działają na nie rozkurczająco i zmniejszają ryzyko zakrzepów. [*][B]Pomidory.[/B] Zarówno świeże jak i te przetworzone, na przykład keczup, hamują tworzenie agresywnych cząstek „złego” cholesterolu (LDL) i przeciwdziałają miażdżycy. [*][B]Szpinak.[/B] Obniża we krwi poziom aminokwasów uszkadzających naczynia krwionośne. Najzdrowszy jest z czosnkiem, ponieważ… [*][B]Czosnek [/B]- zawiera kwasy tłuszczowe i błonnik, które obniżają krzepliwość krwi oraz redukują poziom cholesterolu. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu. [*][B]Oliwa z oliwek[/B]. Obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. [*][B]Brokuły[/B]. Zawierają tak zwane frakcje błonnika pokarmowego, które obniżają poziom „złego” cholesterolu. [*][B]Orzechy[/B]. Na przykład laskowe, to duże żródło witaminy E oraz błonnika, które przeciwdziałają miażdżycy. [*][B]Łosoś[/B]. Jest żródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują powstawanie zakrzepów i obniżają „zły” cholesterol. Ryba ta ma także dużo potasu, który przeciwdziała powstaniu nadciśnienia. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom