Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 970282" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ryby i wino</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> Dzisiejszą przewodniczką po tych zawiłych meandrach połączeń ryb z winami będzie pani Magdalena Bednarek członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. </p><p></p><p> Tradycyjnie, połączeń z rybami szukamy wśród win białych, choć nie jest to żelazna zasada. Tłuste morskie ryby, dobrze komponują się z lekkimi, żywymi czerwonymi winami, ale oczywiście nie wzgardzą kalifornijskim lub chilijskim chardonnay. Również w przypadku , gdy ryba jest mocno przyprawiona i towarzyszą jej aromatyczne jarzyny, powinniśmy sięgnąć raczej po wina czerwone, które uniosą zapachowy potencjał dania. Dobieramy wtedy wino do dodatków, a nie do ryby – szukamy jednak takiego, które nie zagłuszy jej smaku, nie przytłoczy taninami czy zbyt intensywną owocową nutą. </p><p></p><p> Z kolei ryby chude warto łączyć z winami wytrawnymi i pełnymi owoców, na przykład rieslingami z Alzacji lub Niemiec, chablis, graves czy sauvignon z Nowego Świata. Ryby smażone wymagają win wyrazistych, na przykład Côtes-de-Provence, alzackiego pinot gris czy musującej franciacorty.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 970282, member: 10341"] [B]Ryby i wino[/B] [B] [/B] [B] [/B] Dzisiejszą przewodniczką po tych zawiłych meandrach połączeń ryb z winami będzie pani Magdalena Bednarek członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Tradycyjnie, połączeń z rybami szukamy wśród win białych, choć nie jest to żelazna zasada. Tłuste morskie ryby, dobrze komponują się z lekkimi, żywymi czerwonymi winami, ale oczywiście nie wzgardzą kalifornijskim lub chilijskim chardonnay. Również w przypadku , gdy ryba jest mocno przyprawiona i towarzyszą jej aromatyczne jarzyny, powinniśmy sięgnąć raczej po wina czerwone, które uniosą zapachowy potencjał dania. Dobieramy wtedy wino do dodatków, a nie do ryby – szukamy jednak takiego, które nie zagłuszy jej smaku, nie przytłoczy taninami czy zbyt intensywną owocową nutą. Z kolei ryby chude warto łączyć z winami wytrawnymi i pełnymi owoców, na przykład rieslingami z Alzacji lub Niemiec, chablis, graves czy sauvignon z Nowego Świata. Ryby smażone wymagają win wyrazistych, na przykład Côtes-de-Provence, alzackiego pinot gris czy musującej franciacorty. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom