Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 970792" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pieprz </strong></p><p>Roślina ta uprawiana jest w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Indie są największym producentem pieprzu, uprawia się go również w Indonezji, Malezji i Brazylii i Wietnamie. Liczne odmiany i gatunki rosną również w Ameryce. W Europie zaczęto go doceniać dzięki importowi starożytnych Greków i Rzymian. Pieprz był niezwykle cenną przyprawą. Był czas kiedy za pieprz płaciło się tyle złota, ile sam ważył. Miał niewątpliwy wpływ na zmianę biegu historii - z jego powodu Europejczycy szukali drogi na Wschód.</p><p></p><p>Pieprz czarny jest pnączem osiągającym 15-20 metrów wysokości. Mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny. Jego liście mają jajowate lub sercowate kształty oraz zwisające kwiaty długości ok. 10 cm, które następnie przeobrażają się w grona owoców. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją - czerwone. </p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Odmiany pieprzu</strong></p><p>Istnieją cztery odmiany pieprzu, które uzyskuje się przez różny czas zbiorów i późniejszą obróbkę ziaren.</p><p></p><p><strong>Pieprz czarny</strong> - zdecydowanie najbardziej aromatyczny - ziarenka zrywa się przed momentem pełnej dojrzałości, krótko gotuje, suszy na słońcu do zbrązowienia skórki, a następnie poddaje fermentacji .</p><p></p><p><strong>Pieprz biały</strong> - delikatniejszy w smaku niż czarny - otrzymywany jest z dojrzałych owoców, z których zdejmuje się skórkę a następnie suszy.</p><p></p><p><strong>Pieprz czerwony</strong> - mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny, słodko-gorzki smak - uzyskiwany również z dojrzałych owoców, ale konserwowanych w occie, lub w zalewie solankowej.</p><p></p><p><strong>Pieprz zielony</strong> - najłagodniejszy z odmian. Charakteryzuje się lekko słodką i odświeżającą nutą smakową. Delikatnie dodaje &#8222;pieprzowego&#8221; aromatu, ale nie zmienia mocno smaku - niedojrzałe ziarna pieprzu marynowane są w kwasie mlekowym bądź octowym, lub poddane konserwacji solanką. </p><p></p><p></p><p><strong>Zastosowanie </strong></p><p>Pieprz można dodawać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów (jak np. pieprz zielony) choć w niewielkich ilościach. Należy pamiętać, że ziarnisty pieprz dodajemy na początku gotowania potrawy natomiast zmielony w każdym momencie, także na surowo.</p><p></p><p><a href="http://www.przyprawy.pl" target="_blank">http://www.przyprawy.pl</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 970792, member: 10341"] [B]Pieprz [/B] Roślina ta uprawiana jest w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Indie są największym producentem pieprzu, uprawia się go również w Indonezji, Malezji i Brazylii i Wietnamie. Liczne odmiany i gatunki rosną również w Ameryce. W Europie zaczęto go doceniać dzięki importowi starożytnych Greków i Rzymian. Pieprz był niezwykle cenną przyprawą. Był czas kiedy za pieprz płaciło się tyle złota, ile sam ważył. Miał niewątpliwy wpływ na zmianę biegu historii - z jego powodu Europejczycy szukali drogi na Wschód. Pieprz czarny jest pnączem osiągającym 15-20 metrów wysokości. Mocno rozgałęziony, bardzo elastyczny. Jego liście mają jajowate lub sercowate kształty oraz zwisające kwiaty długości ok. 10 cm, które następnie przeobrażają się w grona owoców. Owoce są wielkości grochu, początkowo zielone, gdy dojrzeją - czerwone. [B]Odmiany pieprzu[/B] Istnieją cztery odmiany pieprzu, które uzyskuje się przez różny czas zbiorów i późniejszą obróbkę ziaren. [B]Pieprz czarny[/B] - zdecydowanie najbardziej aromatyczny - ziarenka zrywa się przed momentem pełnej dojrzałości, krótko gotuje, suszy na słońcu do zbrązowienia skórki, a następnie poddaje fermentacji . [B]Pieprz biały[/B] - delikatniejszy w smaku niż czarny - otrzymywany jest z dojrzałych owoców, z których zdejmuje się skórkę a następnie suszy. [B]Pieprz czerwony[/B] - mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny, słodko-gorzki smak - uzyskiwany również z dojrzałych owoców, ale konserwowanych w occie, lub w zalewie solankowej. [B]Pieprz zielony[/B] - najłagodniejszy z odmian. Charakteryzuje się lekko słodką i odświeżającą nutą smakową. Delikatnie dodaje „pieprzowego” aromatu, ale nie zmienia mocno smaku - niedojrzałe ziarna pieprzu marynowane są w kwasie mlekowym bądź octowym, lub poddane konserwacji solanką. [B]Zastosowanie [/B] Pieprz można dodawać do większości potraw. Jego możliwości zastosowania są nieograniczone. Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów (jak np. pieprz zielony) choć w niewielkich ilościach. Należy pamiętać, że ziarnisty pieprz dodajemy na początku gotowania potrawy natomiast zmielony w każdym momencie, także na surowo. [URL="http://www.przyprawy.pl"]http://www.przyprawy.pl[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom