Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 971500" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sekrety ciasta ptysiowego</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Podstawowe cztery kroki</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Do dużego garnka wlać wodę lub mleko, dodać masło i szczyptę soli, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie garnek zdjąć z ognia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mąkę (ewentualnie wymieszać z mąką ziemniaczaną) wsypać do garnka, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie duża zwarta kula.</li> <li data-xf-list-type="ul">Garnek ponownie umieścić na rozgrzanej płycie i nie przerywając mieszania, tak długo podgrzewać (parzyć) ciasto, aż na spodzie garnka powstanie białawy nalot.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciasto przełożyć do miski i chwilę studzić. Następnie nieustannie mieszając, wbijać po jednym jajku. Mieszać, aż powstanie błyszczące i gładkie ciasto.</li> </ul><p> <strong>Nie wszystkie na raz. </strong>Aby ciasto nie było za miękkie i nie rozpadło się podczas pieczenia, ostatnie jajko lepiej roztrzepać w filiżance i stopniowo wlewać do ciasta, mieszając. Ciasto powinno być błyszczące i ciągnąć się za łyżką. </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Uwaga podczas pieczenia. </strong>Nawet najmniejszy podmuch chłodnego powietrza może sprawić, że ciasto opadnie. Dlatego podczas pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika, ewentualnie pod koniec pieczenia, kiedy ciasto wyrośnie i będzie złotawożółte.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Przecinamy.</strong> Eklery lub ptysie najlepiej przecinać od razu po upieczeniu nożyczkami z ostrą końcówką.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Faszerujemy i gotowe!</strong> Ciasto parzone jest po upieczeniu delikatne i chrupiące, ale szybko mięknie, dlatego najlepiej napełniać je farszem lub kremem tuż przed podaniem.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 971500, member: 10341"] [B]Sekrety ciasta ptysiowego[/B] [B]Podstawowe cztery kroki[/B] [LIST][*]Do dużego garnka wlać wodę lub mleko, dodać masło i szczyptę soli, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie garnek zdjąć z ognia. [*]Mąkę (ewentualnie wymieszać z mąką ziemniaczaną) wsypać do garnka, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie duża zwarta kula. [*]Garnek ponownie umieścić na rozgrzanej płycie i nie przerywając mieszania, tak długo podgrzewać (parzyć) ciasto, aż na spodzie garnka powstanie białawy nalot. [*]Ciasto przełożyć do miski i chwilę studzić. Następnie nieustannie mieszając, wbijać po jednym jajku. Mieszać, aż powstanie błyszczące i gładkie ciasto. [/LIST] [B]Nie wszystkie na raz. [/B]Aby ciasto nie było za miękkie i nie rozpadło się podczas pieczenia, ostatnie jajko lepiej roztrzepać w filiżance i stopniowo wlewać do ciasta, mieszając. Ciasto powinno być błyszczące i ciągnąć się za łyżką. [LIST][*][B]Uwaga podczas pieczenia. [/B]Nawet najmniejszy podmuch chłodnego powietrza może sprawić, że ciasto opadnie. Dlatego podczas pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika, ewentualnie pod koniec pieczenia, kiedy ciasto wyrośnie i będzie złotawożółte. [*][B]Przecinamy.[/B] Eklery lub ptysie najlepiej przecinać od razu po upieczeniu nożyczkami z ostrą końcówką. [*][B]Faszerujemy i gotowe![/B] Ciasto parzone jest po upieczeniu delikatne i chrupiące, ale szybko mięknie, dlatego najlepiej napełniać je farszem lub kremem tuż przed podaniem. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom