Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 972000" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Oleje – ciąg dalszy</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><em>Aromatyczne oleje nadają potrawom niepowtarzalny smak</em></p><p><em></em></p><p></p><p><strong>Olej z orzechów makadamia.</strong> Olej pozyskiwany z pierwszego tłoczenia orzechów makadamia jest delikatny i lekko maślany. Znakomicie uzupełnia smak roszponki czy cierpkich sałat, jak na przykład cykorii.</p><p></p><p><strong>Olej rzepakowy.</strong> W zależności od sposobu tłoczenia ma smak orzechowy lub neutralny. Ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, uchodzi za szczególnie zdrowy, zwłaszcza ten tłoczony na zimno.</p><p></p><p><strong>Olej sezamowy.</strong> Tłoczony z ziaren sezamu. Ma orzechowy, łagodny smak i zdecydowany aromat, dlatego należy go używać w małych ilościach. Często stosowany do potraw azjatyckich i orientalnych. Nie nadaje się do smażenia.</p><p></p><p><strong>Olej lniany.</strong> Ma bardzo intensywny, gorzkawocierpki smak, dlatego jest stosunkowo rzadko stosowany. Można nim skropić sałatkę ziemniaczaną, warzywa lub twaróg. Zawiera tłuszcze wielonienasycone omega 3.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 972000, member: 10341"] [B]Oleje – ciąg dalszy[/B] [I]Aromatyczne oleje nadają potrawom niepowtarzalny smak [/I] [B]Olej z orzechów makadamia.[/B] Olej pozyskiwany z pierwszego tłoczenia orzechów makadamia jest delikatny i lekko maślany. Znakomicie uzupełnia smak roszponki czy cierpkich sałat, jak na przykład cykorii. [B]Olej rzepakowy.[/B] W zależności od sposobu tłoczenia ma smak orzechowy lub neutralny. Ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, uchodzi za szczególnie zdrowy, zwłaszcza ten tłoczony na zimno. [B]Olej sezamowy.[/B] Tłoczony z ziaren sezamu. Ma orzechowy, łagodny smak i zdecydowany aromat, dlatego należy go używać w małych ilościach. Często stosowany do potraw azjatyckich i orientalnych. Nie nadaje się do smażenia. [B]Olej lniany.[/B] Ma bardzo intensywny, gorzkawocierpki smak, dlatego jest stosunkowo rzadko stosowany. Można nim skropić sałatkę ziemniaczaną, warzywa lub twaróg. Zawiera tłuszcze wielonienasycone omega 3. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom