Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 972349" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Z notesu kucharza</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Masła i oliwy do gotowania i smażenia potraw używamy w małych ilościach, bo ma to znaczenie nie tylko dla zdrowia, lecz także dla smaku potrawy. Spełnienie tego warunku wymaga jednak dobrych gatunkowych naczyń, nie mogą to być garnki ani patelnie z cienkim dnem, na których produkty szybko się przypalają. Dlatego warto kupić dobrej jakości naczynia – ta inwestycja zwróci się nam z nawiązką.</li> <li data-xf-list-type="ul">Radzę nie gotować na wielkim ogniu, bo nie wychodzi to potrawom na dobre. Zasada: doprowadzić do wrzenia, a potem pozwolić zupie czy mięsu gotować się spokojnie na małym ogniu. A kiedy już gotowe, niech jeszcze postoi (do 10 minut) na płycie, a będzie smaczniejsze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sos ma prawo zagotować się tylko raz, jeśli zagotuje się po raz drugi, straci smak. Przed podaniem ostrożnie podgrzewamy, sos nie musi być gorący. Radzę sos przygotować wcześniej, aby mógł postać na ciepłej płycie przez dłuższy czas. Szczególnie sosy z ziołami nabierają wówczas wspaniałego smaku, co w kuchennym żargonie określa się jako &#8222;wysadzanie sosu&#8221;.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 972349, member: 10341"] [B]Z notesu kucharza[/B] [B] [/B] [LIST][*]Masła i oliwy do gotowania i smażenia potraw używamy w małych ilościach, bo ma to znaczenie nie tylko dla zdrowia, lecz także dla smaku potrawy. Spełnienie tego warunku wymaga jednak dobrych gatunkowych naczyń, nie mogą to być garnki ani patelnie z cienkim dnem, na których produkty szybko się przypalają. Dlatego warto kupić dobrej jakości naczynia – ta inwestycja zwróci się nam z nawiązką. [*]Radzę nie gotować na wielkim ogniu, bo nie wychodzi to potrawom na dobre. Zasada: doprowadzić do wrzenia, a potem pozwolić zupie czy mięsu gotować się spokojnie na małym ogniu. A kiedy już gotowe, niech jeszcze postoi (do 10 minut) na płycie, a będzie smaczniejsze. [*]Sos ma prawo zagotować się tylko raz, jeśli zagotuje się po raz drugi, straci smak. Przed podaniem ostrożnie podgrzewamy, sos nie musi być gorący. Radzę sos przygotować wcześniej, aby mógł postać na ciepłej płycie przez dłuższy czas. Szczególnie sosy z ziołami nabierają wówczas wspaniałego smaku, co w kuchennym żargonie określa się jako „wysadzanie sosu”. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom