Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 973197" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jogurt</strong></p><p> </p><p></p><p> Na Bałkanach i Bliskim Wschodzie nie ma posiłku bez jogurtu. Tam dodaje się go nawet do rosołu, a zmiksowany z wodą i solą uważa za najbardziej orzeżwiający napój. Warto wykorzystać go nie tylko na deser. Bardzo ciekawe są ciepłe i pikantne dania z jego dodatkiem.</p><p></p><p> <strong>Czy wiesz, że&#8230; </strong>jogurt jada się od tysiącleci. W ciepłym klimacie mleko, aby się nie psuło, było zakwaszane. Zauważono, że ludzie, którzy uczynili z niego podstawę swojej diety, dożywają sędziwego wieku w doskonałym zdrowiu i kondycji. Od tamtej pory opracowano wiele technologii produkcji jogurtu, a do zakwaszania mleka używa się różnych szczepów bakterii. Zaszczepienie mleka wywołuje jego fermentację, która trwa 4 – 5 godzin, w tym czasie bakterie mnożą się i przerabiają część zawartego w mleku cukru na kwas mlekowy. Bakterie także częściowo zmieniają strukturę białka oraz tłuszczu i czynią je łatwiej przyswajalnymi dla organizmu. Jogurt ma lekko kwaskowaty smak, gładką konsystencję i znakomicie może zastąpić nadużywaną w potrawach śmietanę. Świetny do przygotowywania chłodników, deserów, sosów, zabielania i zagęszczania zup, jako dodatek do zapraw, w których kruszeje mięso, oraz do pasztetów.</p><p></p><p> Żródło:miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 973197, member: 10341"] [B]Jogurt[/B] [B] [/B] Na Bałkanach i Bliskim Wschodzie nie ma posiłku bez jogurtu. Tam dodaje się go nawet do rosołu, a zmiksowany z wodą i solą uważa za najbardziej orzeżwiający napój. Warto wykorzystać go nie tylko na deser. Bardzo ciekawe są ciepłe i pikantne dania z jego dodatkiem. [B]Czy wiesz, że… [/B]jogurt jada się od tysiącleci. W ciepłym klimacie mleko, aby się nie psuło, było zakwaszane. Zauważono, że ludzie, którzy uczynili z niego podstawę swojej diety, dożywają sędziwego wieku w doskonałym zdrowiu i kondycji. Od tamtej pory opracowano wiele technologii produkcji jogurtu, a do zakwaszania mleka używa się różnych szczepów bakterii. Zaszczepienie mleka wywołuje jego fermentację, która trwa 4 – 5 godzin, w tym czasie bakterie mnożą się i przerabiają część zawartego w mleku cukru na kwas mlekowy. Bakterie także częściowo zmieniają strukturę białka oraz tłuszczu i czynią je łatwiej przyswajalnymi dla organizmu. Jogurt ma lekko kwaskowaty smak, gładką konsystencję i znakomicie może zastąpić nadużywaną w potrawach śmietanę. Świetny do przygotowywania chłodników, deserów, sosów, zabielania i zagęszczania zup, jako dodatek do zapraw, w których kruszeje mięso, oraz do pasztetów. Żródło:miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom