Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 973571" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ser i makaron</strong></p><p> <strong>Jeśli chcesz podać w ciągu 15 minut coś naprawdę dobrego, ugotuj makaron i wymieszaj z jakąś wersją słynnego sosu Alfredo. Najlepsze będą prążkowane rurki – penne, sedanini lub rigatoni – ponieważ pyszny kremowy sos wypełni także ich środek.</strong></p><p></p><p> Cała sztuka przygotowania tych prostych dań sprowadza się do umiejętnego ugotowania makaronu i połączenia go z sosem zaraz po odcedzeniu. </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Przeczytaj instrukcję na opakowaniu - czas gotowania suchego makaronu zależy od jego grubości i na ogół trwa 6 – 12 minut. Nie ma lepszego sposobu sprawdzenia , czy jest &#8222;al.&#8217;dente&#8221; (ugotowany, ale jędrny, dający się pogryżć) niż wyłowienie jednej rurki i spróbowanie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ugotowany makaron natychmiast odcedż i w żadnym wypadku nie płucz. Krochmal musi pozostać na makaronie, żeby nie spływał z niego sos.</li> <li data-xf-list-type="ul">Makaron powinien być wymieszany z sosem natychmiast po odcedzeniu, póżniej staje się twardy i kleisty. Najprostszy sposób polega na wrzuceniu makaronu do rondla z gotowym sosem, wymieszaniu i krótkim podgrzaniu. Jeśli rondel jest ładny, stawiamy go na stół – makaron dłużej pozostanie gorący.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jak można urozmaicić sosy serowe? Oczywiście zmieniając sery na bardziej dojrzałe, ostrzejsze w smaku lub zdecydowanie łagodne i delikatne. Ale ważne są i przyprawy. Szczypta curry, szafranu, kilka łyżek posiekanych orzechów mogą wnieść nowe nuty smakowe. Dobrym pomysłem jest dodanie podsmażonych pieczarek, pokrojonej w paseczki grillowanej piersi kurczaka lub wędzonego łososia. Te ingrediencje miesza się z sosem serowym w ostatniej chwili.</li> </ul><p> Żrodło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Polecam doskonały <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=887590" target="_blank"><strong>maccheroni con gorgonzola</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 973571, member: 10341"] [B]Ser i makaron[/B] [B]Jeśli chcesz podać w ciągu 15 minut coś naprawdę dobrego, ugotuj makaron i wymieszaj z jakąś wersją słynnego sosu Alfredo. Najlepsze będą prążkowane rurki – penne, sedanini lub rigatoni – ponieważ pyszny kremowy sos wypełni także ich środek.[/B] Cała sztuka przygotowania tych prostych dań sprowadza się do umiejętnego ugotowania makaronu i połączenia go z sosem zaraz po odcedzeniu. [LIST][*]Przeczytaj instrukcję na opakowaniu - czas gotowania suchego makaronu zależy od jego grubości i na ogół trwa 6 – 12 minut. Nie ma lepszego sposobu sprawdzenia , czy jest „al.’dente” (ugotowany, ale jędrny, dający się pogryżć) niż wyłowienie jednej rurki i spróbowanie. [*]Ugotowany makaron natychmiast odcedż i w żadnym wypadku nie płucz. Krochmal musi pozostać na makaronie, żeby nie spływał z niego sos. [*]Makaron powinien być wymieszany z sosem natychmiast po odcedzeniu, póżniej staje się twardy i kleisty. Najprostszy sposób polega na wrzuceniu makaronu do rondla z gotowym sosem, wymieszaniu i krótkim podgrzaniu. Jeśli rondel jest ładny, stawiamy go na stół – makaron dłużej pozostanie gorący. [*]Jak można urozmaicić sosy serowe? Oczywiście zmieniając sery na bardziej dojrzałe, ostrzejsze w smaku lub zdecydowanie łagodne i delikatne. Ale ważne są i przyprawy. Szczypta curry, szafranu, kilka łyżek posiekanych orzechów mogą wnieść nowe nuty smakowe. Dobrym pomysłem jest dodanie podsmażonych pieczarek, pokrojonej w paseczki grillowanej piersi kurczaka lub wędzonego łososia. Te ingrediencje miesza się z sosem serowym w ostatniej chwili. [/LIST] Żrodło:”Smaki i aromaty” Polecam doskonały [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=887590"][B]maccheroni con gorgonzola[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom