Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 973984" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Lizbona</strong></p><p></p><p></p><p><em>Portugalia to Lizbona, reszta to tylko krajobraz.</em></p><p></p><p>Stolica Portugalii majestatycznie rozpościera się na siedmiu wzgórzach u ujścia rzeki Tag. W malowniczym porcie znajduje się dzielnica Belém. Tutaj wznosi się jedna z najpiękniejszych i największych budowli w mieście, słynny klasztor Mosteiro dos Jerónimos. Potem warto wyruszyć w kierunku wizytówki miasta, czyli wieży Betlejemskiej i ze znajdującej się na niej platformy napawać się widokiem na zatokę rzeki Tag. </p><p></p><p>Wieczorami turystów przyciąga Alfama, najstarsza dzielnica Lizbony i kolebka słynnej portugalskiej muzyki fado. Turyści, siedząc w casas de fado z lampką schłodzonego porto i wsłuchując się w rozdzierające serce dżwięki, często zapominają o całym świecie. </p><p></p><p>Zarówno w dzielnicy Belém, jak i w innych zakątkach miasta trafimy na cukiernie oferujące słynne <em>past</em>é<em>is de Bel</em>é<em>m, </em>zwane także natas, czyli betlejemskie paszteciki z ciasta francuskiego, zapieczone z kremem waniliowym. Poza tym liczne restauracje oferują wiele treściwych potraw kuchni portugalskiej, czyli sardynki z grilla, kurczaka w garnku rzymskim, ostrą zupę czosnkową i pysznego dorsza (<em>bacalhau).</em> Najlepiej spróbować wszystkiego.</p><p></p><p><strong>Portugalskie specjały kulinarne</strong> </p><p><strong>Bacalhau</strong></p><p>Pod tą nazwą kryje się solony i suszony pod gołym niebem dorsz. Portugalczycy uwielbiają tę aromatyczną rybę. Potrafią przyrządzać ją na 365 sposobów. Jadają ją zarówno surową, jak i smażoną, marynowaną lub z grilla, najczęściej z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziemniakami.</p><p></p><p></p><p><strong>Czekoladowe salami</strong></p><p>Ten smakołyk to największa duma Portugalczyków. Można go kupić w każdej cukierni (pastelarias), a robi się go z pokruszonych herbatników, gorzkiej czekolady, migdałów i porto, które zwija się w wałek, a następnie obtacza w cukrze (wygląda jak kiełbasa salami).</p><p></p><p></p><p><strong>Świeże moscatel</strong></p><p>Oprócz porto, madeira i vinho verde warto też spróbować mniej znanych gatunków wina, na przykład z regionu Setúbal. Owocowy aromat białego wina muszkatołowego znakomicie podkreśla smak treściwych dań tego regionu, na przykład jagnięciny lub potraw z dziczyzny.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 973984, member: 10341"] [B]Lizbona[/B] [I]Portugalia to Lizbona, reszta to tylko krajobraz.[/I] Stolica Portugalii majestatycznie rozpościera się na siedmiu wzgórzach u ujścia rzeki Tag. W malowniczym porcie znajduje się dzielnica Belém. Tutaj wznosi się jedna z najpiękniejszych i największych budowli w mieście, słynny klasztor Mosteiro dos Jerónimos. Potem warto wyruszyć w kierunku wizytówki miasta, czyli wieży Betlejemskiej i ze znajdującej się na niej platformy napawać się widokiem na zatokę rzeki Tag. Wieczorami turystów przyciąga Alfama, najstarsza dzielnica Lizbony i kolebka słynnej portugalskiej muzyki fado. Turyści, siedząc w casas de fado z lampką schłodzonego porto i wsłuchując się w rozdzierające serce dżwięki, często zapominają o całym świecie. Zarówno w dzielnicy Belém, jak i w innych zakątkach miasta trafimy na cukiernie oferujące słynne [I]past[/I]é[I]is de Bel[/I]é[I]m, [/I]zwane także natas, czyli betlejemskie paszteciki z ciasta francuskiego, zapieczone z kremem waniliowym. Poza tym liczne restauracje oferują wiele treściwych potraw kuchni portugalskiej, czyli sardynki z grilla, kurczaka w garnku rzymskim, ostrą zupę czosnkową i pysznego dorsza ([I]bacalhau).[/I] Najlepiej spróbować wszystkiego. [B]Portugalskie specjały kulinarne[/B] [B]Bacalhau[/B] Pod tą nazwą kryje się solony i suszony pod gołym niebem dorsz. Portugalczycy uwielbiają tę aromatyczną rybę. Potrafią przyrządzać ją na 365 sposobów. Jadają ją zarówno surową, jak i smażoną, marynowaną lub z grilla, najczęściej z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziemniakami. [B]Czekoladowe salami[/B] Ten smakołyk to największa duma Portugalczyków. Można go kupić w każdej cukierni (pastelarias), a robi się go z pokruszonych herbatników, gorzkiej czekolady, migdałów i porto, które zwija się w wałek, a następnie obtacza w cukrze (wygląda jak kiełbasa salami). [B]Świeże moscatel[/B] Oprócz porto, madeira i vinho verde warto też spróbować mniej znanych gatunków wina, na przykład z regionu Setúbal. Owocowy aromat białego wina muszkatołowego znakomicie podkreśla smak treściwych dań tego regionu, na przykład jagnięciny lub potraw z dziczyzny. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom