Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 974398" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Szczypiorek</strong></p><p> </p><p></p><p> Jego ojczyzną prawdopodobnie są Włochy, ale już w średniowieczu był znany w Azji i Ameryce. Jest trwałą rośliną z rodziny liliowatych, powszechnie znaną i hodowaną. Szczypiorek wchodzi w skład ;podstawowych ziół kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania. Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak wszystkie zioła zielone, szczypiorek (dokładnie umyty pod bieżącą wodą) kroimy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed użyciem, na płytce szklanej lub porcelanowej (względnie deseczce zwilżonej wodą), co zapobiega wsiąkaniu cennego soku w drewno. </p><p></p><p> Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych właściwościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są zbliżone do tych, które posiadają jego znakomici krewniacy z rodziny liliowatych – czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt, dodając potrawom, do których go użyto, przyjemnego pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej agresywnego od czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie francuskiej szczypiorku: Civette appétit. </p><p></p><p> A oto &#8222;ramowo&#8221; potraktowane możliwości zastosowania szczypiorku na co dzień: kanapki wszelkiego rodzaju (nawet chleb z masłem), kompozycje z twarożku i sera białego, jajka na miękko , na twardo, jajecznice i omlety, większość zup, większość sałat, sałatek i surówek, ziemniaki (z wody, purée i szczególnie – odsmażane), liczne sosy ze szczypiorkowym i zielonym na czele.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 974398, member: 10341"] [B]Szczypiorek[/B] [B] [/B] Jego ojczyzną prawdopodobnie są Włochy, ale już w średniowieczu był znany w Azji i Ameryce. Jest trwałą rośliną z rodziny liliowatych, powszechnie znaną i hodowaną. Szczypiorek wchodzi w skład ;podstawowych ziół kuchennych i stanowi przyprawę o niezwykle szerokiej skali zastosowania. Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrojony. Pamiętać należy, że tak jak wszystkie zioła zielone, szczypiorek (dokładnie umyty pod bieżącą wodą) kroimy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed użyciem, na płytce szklanej lub porcelanowej (względnie deseczce zwilżonej wodą), co zapobiega wsiąkaniu cennego soku w drewno. Szczypiorek zawiera, obok soli mineralnych, sporo witamin i pobudzających przemianę materii olejków eterycznych, nie mówiąc już o niewątpliwych właściwościach bakteriobójczych. Tak więc zalety zdrowotne szczypiorku są zbliżone do tych, które posiadają jego znakomici krewniacy z rodziny liliowatych – czosnek i cebula. Szczypiorek pobudza apetyt, dodając potrawom, do których go użyto, przyjemnego pikantnego smaku oraz aromatu znacznie mniej agresywnego od czosnku i cebuli. Właściwości pobudzające apetyt znalazły wyraz w nazwie francuskiej szczypiorku: Civette appétit. A oto „ramowo” potraktowane możliwości zastosowania szczypiorku na co dzień: kanapki wszelkiego rodzaju (nawet chleb z masłem), kompozycje z twarożku i sera białego, jajka na miękko , na twardo, jajecznice i omlety, większość zup, większość sałat, sałatek i surówek, ziemniaki (z wody, purée i szczególnie – odsmażane), liczne sosy ze szczypiorkowym i zielonym na czele. Żródło: miesięcznik Ty i Ja [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom