Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 974617" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rzodkiewka</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Rzodkiewka</strong> (<em>Raphanus sativus var.radicula</em>), odmiana rzodkwi pochodząca z południowej Azji. Roślina jednoroczna, o krótkim okresie wegetacji. Posiada liście lirowate, pokryte z obu stron włoskami. Prawie równocześnie z rozwojem liści zaczyna narastać zgrubienie łodygowo–korzeniowe o kształcie kulistym, owalnym lub wydłużonym. Zależnie od odmiany zgrubienie ma kolor czerwony, biały, różowy lub fioletowy. Rzodkiewka wykształca rozgałęziony pęd kwiatostanowy z kwiatami białoróżowymi lub białymi. Z uwagi na walory dietetyczne, szybkość wegetacji i łatwość uprawy, rzodkiewka jest powszechnie uprawiana w okresie wiosny i jesieni.</p><p> </p><p> Egipcjanie i Grecy przypisywali jej właściwości lecznicze. Uważano że poprawia trawienie i jasność myślenia. Poglądy te przetrwały w tradycji europejskiej medycyny ludowej do naszych czasów. Rzodkiewka zawiera sporo witamin i związków mineralnych a lekko piekący smak nadają jej olejki eteryczne.</p><p></p><p> Na północ Europy przybyła z Rzymianami – w Niemczech zaczęto ją regularnie uprawiać w XIII wieku. Była jedną z pierwszych europejskich roślin uprawnych sprowadzonych na kontynent amerykański. W kuchni zachodniej je się rzodkiewkę najczęściej na surowo, w sałatkach, ale też coraz chętniej gotowaną lub smażoną. Natomiast w Chinach i Japonii warzywo to marynuje się w solance. </p><p></p><p> Kupując wybieramy rzodkiewki jędrne o świeżych zielonych liściach. W lodówce trzymamy do 7 dni.</p><p></p><p> Żródło: onet.pl wiem oraz </p><p></p><p> Agnieszka Fedorczyk redaktor &#8222;Mojego Gotowania&#8221;</p><p></p><p> Polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28687" target="_blank"><strong>rzodkiewkę na jarzynę</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 974617, member: 10341"] [B]Rzodkiewka[/B] [B] [/B] [B]Rzodkiewka[/B] ([I]Raphanus sativus var.radicula[/I]), odmiana rzodkwi pochodząca z południowej Azji. Roślina jednoroczna, o krótkim okresie wegetacji. Posiada liście lirowate, pokryte z obu stron włoskami. Prawie równocześnie z rozwojem liści zaczyna narastać zgrubienie łodygowo–korzeniowe o kształcie kulistym, owalnym lub wydłużonym. Zależnie od odmiany zgrubienie ma kolor czerwony, biały, różowy lub fioletowy. Rzodkiewka wykształca rozgałęziony pęd kwiatostanowy z kwiatami białoróżowymi lub białymi. Z uwagi na walory dietetyczne, szybkość wegetacji i łatwość uprawy, rzodkiewka jest powszechnie uprawiana w okresie wiosny i jesieni. Egipcjanie i Grecy przypisywali jej właściwości lecznicze. Uważano że poprawia trawienie i jasność myślenia. Poglądy te przetrwały w tradycji europejskiej medycyny ludowej do naszych czasów. Rzodkiewka zawiera sporo witamin i związków mineralnych a lekko piekący smak nadają jej olejki eteryczne. Na północ Europy przybyła z Rzymianami – w Niemczech zaczęto ją regularnie uprawiać w XIII wieku. Była jedną z pierwszych europejskich roślin uprawnych sprowadzonych na kontynent amerykański. W kuchni zachodniej je się rzodkiewkę najczęściej na surowo, w sałatkach, ale też coraz chętniej gotowaną lub smażoną. Natomiast w Chinach i Japonii warzywo to marynuje się w solance. Kupując wybieramy rzodkiewki jędrne o świeżych zielonych liściach. W lodówce trzymamy do 7 dni. Żródło: onet.pl wiem oraz Agnieszka Fedorczyk redaktor „Mojego Gotowania” Polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28687"][B]rzodkiewkę na jarzynę[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom