Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 976757" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Szałwia</strong></p><p></p><p></p><p>Ma piękną, sięgającą starożytności tradycję jako przyprawa kuchenna oraz jako niezwykle skuteczny, niemal (tak sądzono, a wiara czyni przecież cuda) uniwersalny lek. Była z tego powodu uważana za zioło święte , co wyraża zresztą niedwuznacznie jej łacińska nazwa. Starożytni mawiali nie bez pewnej racji, że &#8222;contra vim mortis – crescit salvia in hortis&#8221;, zaś nasi przodkowie wyrażali tę samą myśl sugestywnym dwuwierszem:</p><p></p><p></p><p><em>U kogo szałwia w ogrodzie</em></p><p><em>Tego śmierć nie ubodzie.</em></p><p></p><p>Szałwia posiada istotnie rozliczne właściwości lecznicze. Leczy biegunki i hamuje nadmierną fermentację w jelitach, jest wręcz niezastąpiona przy zapaleniu okostnej, zapaleniu dziąseł oraz do płukania gardła przy anginach, stosuje się ją z powodzeniem przy nadmiernych potach w chorobach gorączkowych. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, iż szałwia posiada również działanie rujotwórcze. </p><p></p><p>Szałwia jest również zdrową, łagodną i aromatyczną przyprawą kuchenną o bardzo szerokim zastosowaniu – i dziwić się należy, że jest tak &#8222;oszczędnie &#8222; stosowana we współczesnej kuchni. Malutki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwi nadaje wykwintny szlif smakowy pieczeni cielęcej, baraniej, pieczonemu drobiowi (gęsi i kaczki), potrawom z ryb (szczególnie smażonemu węgorzowi), potrawom z fasoli, zupie ziemniaczanej i grochówce oraz &#8222;niedzielnej&#8221; pieczeni wieprzowej, którą dla odmiany naszpikujecie, zamiast słoniną, kilkoma listkami szałwi. Jeśli przyrządzacie szaszłyki, przełóżcie od czasy do czasu kawałeczki mięsa nadziane na rożenek listkami szałwi. Szałwia jest byliną, której uprawa jest łatwa, nawet w skrzyneczce na oknie czy balkonie. Przez cały rok można dostać ją świeżą w doniczkach w supermarketach. Można też używać suszonych listków szałwi, które są nawet bardziej aromatyczne niż świeże. Słusznie chcieliśmy mieć w handlu większy zestaw przypraw importowanych, na przykład curry, kapary, oliwki, szafran, kardamon – lecz czy w pełni doceniamy i wykorzystujemy te, które mamy za bezcen i jak to się mówi – pod bokiem?</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p><p></p><p>Polecam jedną z wersji włoskiego <a href="http://a%20href=" target="_blank"><strong>saltimbocca</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 976757, member: 10341"] [B]Szałwia[/B] Ma piękną, sięgającą starożytności tradycję jako przyprawa kuchenna oraz jako niezwykle skuteczny, niemal (tak sądzono, a wiara czyni przecież cuda) uniwersalny lek. Była z tego powodu uważana za zioło święte , co wyraża zresztą niedwuznacznie jej łacińska nazwa. Starożytni mawiali nie bez pewnej racji, że „contra vim mortis – crescit salvia in hortis”, zaś nasi przodkowie wyrażali tę samą myśl sugestywnym dwuwierszem: [I]U kogo szałwia w ogrodzie Tego śmierć nie ubodzie.[/I] Szałwia posiada istotnie rozliczne właściwości lecznicze. Leczy biegunki i hamuje nadmierną fermentację w jelitach, jest wręcz niezastąpiona przy zapaleniu okostnej, zapaleniu dziąseł oraz do płukania gardła przy anginach, stosuje się ją z powodzeniem przy nadmiernych potach w chorobach gorączkowych. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, iż szałwia posiada również działanie rujotwórcze. Szałwia jest również zdrową, łagodną i aromatyczną przyprawą kuchenną o bardzo szerokim zastosowaniu – i dziwić się należy, że jest tak „oszczędnie „ stosowana we współczesnej kuchni. Malutki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwi nadaje wykwintny szlif smakowy pieczeni cielęcej, baraniej, pieczonemu drobiowi (gęsi i kaczki), potrawom z ryb (szczególnie smażonemu węgorzowi), potrawom z fasoli, zupie ziemniaczanej i grochówce oraz „niedzielnej” pieczeni wieprzowej, którą dla odmiany naszpikujecie, zamiast słoniną, kilkoma listkami szałwi. Jeśli przyrządzacie szaszłyki, przełóżcie od czasy do czasu kawałeczki mięsa nadziane na rożenek listkami szałwi. Szałwia jest byliną, której uprawa jest łatwa, nawet w skrzyneczce na oknie czy balkonie. Przez cały rok można dostać ją świeżą w doniczkach w supermarketach. Można też używać suszonych listków szałwi, które są nawet bardziej aromatyczne niż świeże. Słusznie chcieliśmy mieć w handlu większy zestaw przypraw importowanych, na przykład curry, kapary, oliwki, szafran, kardamon – lecz czy w pełni doceniamy i wykorzystujemy te, które mamy za bezcen i jak to się mówi – pod bokiem? Żródło: miesięcznik Ty i Ja Polecam jedną z wersji włoskiego [URL="http://a%20href="][B]saltimbocca[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom