Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 977579" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia mistrza Salvadora</strong></p><p></p><p></p><p><em>Był ekscentryczny, infantylny, zwariowany. Nie tylko jako malarz. Wszystko, co robił Salvadore Dali, było przyprawione nutką szaleństwa. Także jego działania w kuchni. </em></p><p><em></em></p><p><em></em>Dali przepadał za niezwykłymi zderzeniami smaków. – słonych i ostrych ze słodkimi, co normalnych ludzi przyprawiało o absolutne zdumienie. Jednak nie kucharzy z tych gospód, w których często bywał. Z identycznym wyrazem twarzy podawali mu proste chłopskie dania, jak homara w sosie czekoladowym czy nóżki wieprzowe w karmelu. </p><p></p><p>Niezwykłą potrawą była również oca con peras, czyli gęś z gruszkami., ale właśnie tę gęś osobiście znakomicie przyrządzał. Zamknijmy przeto oczy i wyobrażmy sobie, jak mistrz Dali w kucharskiej czapie i z podwiniętymi wąsami zabiera się do roboty. Ćwiartuje gęś na porcje, naciera białym pieprzem i solą, wrzuca do rondla z rozgrzaną oliwą. Zlewa nadmiar tłuszczu i wsypuje dokładnie odważone 15 dkg cukru. Jest w swoim żywiole i miesza to wszystko na dużym ogniu, bo teraz kawałki gęsi malarsko karmelizują się na brązowo i dopiero wtedy – chlust – wlewa z rozmachem kieliszek winnego octu zmieszanego uprzednio z utartą skórką pomarańczy. Syczy to wszystko, paruje, Dali jest w swoim żywiole, bo ma pod ręką dwie szklanki bulionu – chlust raz jeszcze - i dusi się to wszystko godzinę. Jeszcze są wątróbki z tejże gęsi, a jakże, więc połowę wrzuca w całości, a resztę miażdży lub miksuje, rozprowadza wywarem, w którym dusi się gęś i dolewa do rondla. Obok podgotowały się lekko w wodzie z kilkoma kroplami octu cztery obrane i podzielone na ćwiartki dorodne gruszki. To już ostatni etap, więc mistrz Salvadore z malującą się na obliczu satysfakcją koronuje dzieło dodaniem do gęsi owych jędrnych gruszek. Chwil jeszcze kilka, mistrz kosztuje dzieła i już w jego, a zatem i naszej świadomości rozlegają się anielskie chóry pochwalne. Boże drogi, cóż to za gęś wspaniała. </p><p></p><p>Dali kochał, jedzenie również. Kiedy malował, nie kochał, nie jadał. Ale o jedzeniu i kochaniu myślał nieustannie i stąd zapewne w jego obrazach jest tyle nagich kobiet i kulinarnych motywów. Przepyszne są &#8222;Jajka sadzone na łyżce&#8221; oraz &#8222;Ryba na czerwonym talerzu&#8221;, a szokujący – portret ukochanej żony artysty Gali z dwoma baranimi kotletami na ramionach. Artysta zapytany o to, dlaczego w ten sposób namalował żonę, odpowiedział prosto, że uwielbia kotlety baranie i żonę, więc nie widzi powodu, aby nie utrwalić ich razem.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p>Polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=972488%5bb" target="_blank">szpinak Salvadora[/b]</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 977579, member: 10341"] [B]Kuchnia mistrza Salvadora[/B] [I]Był ekscentryczny, infantylny, zwariowany. Nie tylko jako malarz. Wszystko, co robił Salvadore Dali, było przyprawione nutką szaleństwa. Także jego działania w kuchni. [/I]Dali przepadał za niezwykłymi zderzeniami smaków. – słonych i ostrych ze słodkimi, co normalnych ludzi przyprawiało o absolutne zdumienie. Jednak nie kucharzy z tych gospód, w których często bywał. Z identycznym wyrazem twarzy podawali mu proste chłopskie dania, jak homara w sosie czekoladowym czy nóżki wieprzowe w karmelu. Niezwykłą potrawą była również oca con peras, czyli gęś z gruszkami., ale właśnie tę gęś osobiście znakomicie przyrządzał. Zamknijmy przeto oczy i wyobrażmy sobie, jak mistrz Dali w kucharskiej czapie i z podwiniętymi wąsami zabiera się do roboty. Ćwiartuje gęś na porcje, naciera białym pieprzem i solą, wrzuca do rondla z rozgrzaną oliwą. Zlewa nadmiar tłuszczu i wsypuje dokładnie odważone 15 dkg cukru. Jest w swoim żywiole i miesza to wszystko na dużym ogniu, bo teraz kawałki gęsi malarsko karmelizują się na brązowo i dopiero wtedy – chlust – wlewa z rozmachem kieliszek winnego octu zmieszanego uprzednio z utartą skórką pomarańczy. Syczy to wszystko, paruje, Dali jest w swoim żywiole, bo ma pod ręką dwie szklanki bulionu – chlust raz jeszcze - i dusi się to wszystko godzinę. Jeszcze są wątróbki z tejże gęsi, a jakże, więc połowę wrzuca w całości, a resztę miażdży lub miksuje, rozprowadza wywarem, w którym dusi się gęś i dolewa do rondla. Obok podgotowały się lekko w wodzie z kilkoma kroplami octu cztery obrane i podzielone na ćwiartki dorodne gruszki. To już ostatni etap, więc mistrz Salvadore z malującą się na obliczu satysfakcją koronuje dzieło dodaniem do gęsi owych jędrnych gruszek. Chwil jeszcze kilka, mistrz kosztuje dzieła i już w jego, a zatem i naszej świadomości rozlegają się anielskie chóry pochwalne. Boże drogi, cóż to za gęś wspaniała. Dali kochał, jedzenie również. Kiedy malował, nie kochał, nie jadał. Ale o jedzeniu i kochaniu myślał nieustannie i stąd zapewne w jego obrazach jest tyle nagich kobiet i kulinarnych motywów. Przepyszne są „Jajka sadzone na łyżce” oraz „Ryba na czerwonym talerzu”, a szokujący – portret ukochanej żony artysty Gali z dwoma baranimi kotletami na ramionach. Artysta zapytany o to, dlaczego w ten sposób namalował żonę, odpowiedział prosto, że uwielbia kotlety baranie i żonę, więc nie widzi powodu, aby nie utrwalić ich razem. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=972488%5bb"]szpinak Salvadora[/b][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom