Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 978175" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Fenkuł – koper włoski</strong></p><p></p><p></p><p>W naturalnych warunkach występuje w krajach południowej Europy i tam jest uprawiany.</p><p></p><p>Jest to roślina jednoroczna to znaczy, że w tym samym roku zakwita i wydaje nasiona. Budową roślina ta przypomina koper ogrodowy, czyli nie ma liści płaskich, tylko piórka. Dorasta nawet do 1m, ale taką wysokość osiąga po wytworzeniu pędów kwiatostanowych. Częścią jadalną fenkuła jest dolna część rośliny, tzw. zgrubienie. Tworzą je ściśle przylegające do siebie ogonki liściowe, tworząc niby cebulę. Oczywiście po wycięciu części jadalnej, roślina już nie zakwita. </p><p></p><p>Ma lekko anyżowy zapach i smak, który ulatnia się pod wpływem obróbki cieplnej. To warzywo dla oszczędnych, ponieważ żadna jego część się nie marnuje. Pod nóż, a potem do garnka, na patelnię lub do piekarnika trafiają najczęściej białe bulwy fenkułu. </p><p></p><p>Przypominający zwykły koperek zielonej naci można używać do dekoracji, a nasion jako przyprawy. Sporządza się też z nich syropy i herbatki uśmierzające niemowlęce kolki. Łodygi z kolei wykorzystuje się do doprawiania dań. Bulwa kopru włoskiego powinna być twarda, jasna i jędrna, jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate.</p><p></p><p>Koper włoski kroimy albo pionowo – wtedy otrzymujemy plastry, albo poziomo – w paski. Fenkuł poprawia smak zup jarzynowych i wywarów, w których gotujemy ryby, dobrze się sprawdza także w sosach śmietanowych i pomidorowych. Możemy przyrządzać go jak fasolkę szparagową. Dobrze smakuje duszony z rukolą lub szpinakiem i zapiekany pod beszamelem. Jest cennym składnikiem farszów, zwłaszcza do pieczonych ryb. No i można z niego robić pyszne konfitury. </p><p></p><p>Sałatki z koprem włoskim to temat – rzeka. Pasuje smakiem do pomarańczy, cytryn i grejpfrutów, także do oliwek, kaparów, czerwonej cebuli, czosnku, anchois, rukoli i jabłek.</p><p></p><p>Żródło:www.ogrod-powsin</p><p>Miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221; Monika Jankowska-Kapica</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 978175, member: 10341"] [B]Fenkuł – koper włoski[/B] W naturalnych warunkach występuje w krajach południowej Europy i tam jest uprawiany. Jest to roślina jednoroczna to znaczy, że w tym samym roku zakwita i wydaje nasiona. Budową roślina ta przypomina koper ogrodowy, czyli nie ma liści płaskich, tylko piórka. Dorasta nawet do 1m, ale taką wysokość osiąga po wytworzeniu pędów kwiatostanowych. Częścią jadalną fenkuła jest dolna część rośliny, tzw. zgrubienie. Tworzą je ściśle przylegające do siebie ogonki liściowe, tworząc niby cebulę. Oczywiście po wycięciu części jadalnej, roślina już nie zakwita. Ma lekko anyżowy zapach i smak, który ulatnia się pod wpływem obróbki cieplnej. To warzywo dla oszczędnych, ponieważ żadna jego część się nie marnuje. Pod nóż, a potem do garnka, na patelnię lub do piekarnika trafiają najczęściej białe bulwy fenkułu. Przypominający zwykły koperek zielonej naci można używać do dekoracji, a nasion jako przyprawy. Sporządza się też z nich syropy i herbatki uśmierzające niemowlęce kolki. Łodygi z kolei wykorzystuje się do doprawiania dań. Bulwa kopru włoskiego powinna być twarda, jasna i jędrna, jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Koper włoski kroimy albo pionowo – wtedy otrzymujemy plastry, albo poziomo – w paski. Fenkuł poprawia smak zup jarzynowych i wywarów, w których gotujemy ryby, dobrze się sprawdza także w sosach śmietanowych i pomidorowych. Możemy przyrządzać go jak fasolkę szparagową. Dobrze smakuje duszony z rukolą lub szpinakiem i zapiekany pod beszamelem. Jest cennym składnikiem farszów, zwłaszcza do pieczonych ryb. No i można z niego robić pyszne konfitury. Sałatki z koprem włoskim to temat – rzeka. Pasuje smakiem do pomarańczy, cytryn i grejpfrutów, także do oliwek, kaparów, czerwonej cebuli, czosnku, anchois, rukoli i jabłek. Żródło:www.ogrod-powsin Miesięcznik „Kuchnia” Monika Jankowska-Kapica [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom