Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 979255" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Dobre rady do szpinaku</strong></p><p> </p><p></p><p> Szpinak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dostępny jest przez cały rok, ale sezon przypada od maja do września. Wtedy jego jakość i wartości odżywcze są największe. Zawiera dużo żelaza, witamin oraz przeciwutleniaczy. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i na ciepło. <strong>Młode liście </strong>doskonale nadają się do sałatek, na przykład z pomidorami, którą najlepiej doprawić oliwą z oliwek. <strong> Dojrzałe liście</strong> wykorzystywane są do zapiekania, smażenia oraz duszenia.</p><p></p><p> <strong>Warto wiedzieć:</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Szpinak pasuje do każdego rodzaju mięsa i ryb. Dobrze łączy się z warzywami skrobiowymi, zwłaszcza ziemniakami.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najlepsze dodatki do szpinaku to wędzony boczek, ser, śmietana, oliwki, orzechy pinii lub nerkowca oraz grzyby.</li> <li data-xf-list-type="ul">Z przypraw, oprócz tradycyjnego czosnku, jego smak najlepiej podkreślają cytryna, gałka muszkatołowa oraz biały pieprz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Szpinak należy gotować krotko i podawać od razu po przyrządzeniu. Zbyt długo podgrzewany traci wartości odżywcze, smakowe i apetyczny kolor.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> Doradzal pan Paweł Anders</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 979255, member: 10341"] [B]Dobre rady do szpinaku[/B] [B] [/B] Szpinak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Dostępny jest przez cały rok, ale sezon przypada od maja do września. Wtedy jego jakość i wartości odżywcze są największe. Zawiera dużo żelaza, witamin oraz przeciwutleniaczy. Świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i na ciepło. [B]Młode liście [/B]doskonale nadają się do sałatek, na przykład z pomidorami, którą najlepiej doprawić oliwą z oliwek. [B] Dojrzałe liście[/B] wykorzystywane są do zapiekania, smażenia oraz duszenia. [B]Warto wiedzieć:[/B] [LIST][*]Szpinak pasuje do każdego rodzaju mięsa i ryb. Dobrze łączy się z warzywami skrobiowymi, zwłaszcza ziemniakami. [*]Najlepsze dodatki do szpinaku to wędzony boczek, ser, śmietana, oliwki, orzechy pinii lub nerkowca oraz grzyby. [*]Z przypraw, oprócz tradycyjnego czosnku, jego smak najlepiej podkreślają cytryna, gałka muszkatołowa oraz biały pieprz. [*]Szpinak należy gotować krotko i podawać od razu po przyrządzeniu. Zbyt długo podgrzewany traci wartości odżywcze, smakowe i apetyczny kolor. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” Doradzal pan Paweł Anders [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom