Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 979787" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kalarepa</strong></p><p> </p><p></p><p> Kalarepa jest jednym z gatunków kapusty. Spożywa się jej zgrubiałą, przypominającą bulwę łodygę, ale liście są również jadalne. Młode i drobno posiekane liście można dodawać do potraw z kalarepy.</p><p></p><p> Na rynku dostępne są kalarepy zielone i fioletowe, jednak obie te odmiany nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem poszczególnych składników.</p><p></p><p> Kupując kalarepę zwrócimy uwagę na liście, powinny one być zielone i świeże.</p><p></p><p> Liście zawierają wiele cennych substancji: sód, magnez, żelazo, wapń, chlor, mangan, potas, beta-karoten, miedź, fosfor, jod, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C; kwasy: pantotenowy, nikotynowy, foliowy, szczawiowy.</p><p> </p><p> Kalarepa to skupisko licznych substancji przeciwrakowych, przeciwutleniaczy. U naszych czworonożnych przyjaciół zapobiega rakowi sutka. Podobnie jak brokuły u człowieka ma działanie antynowotworowe (zapobiega rakowi jelita grubego).</p><p> </p><p> Alergologowie zaliczyli kalarepkę do warzyw nieuczulających, dlatego też sprawdza się w żywieniu małych dzieci.</p><p></p><p> W domu nie przetrzymujmy kalarepy dłużej niż cztery dni.</p><p></p><p> Zródło: owoce-warzywa</p><p></p><p> Polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28487" target="_blank"><strong>duszoną kalarepę z koperkiem</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 979787, member: 10341"] [B]Kalarepa[/B] [B] [/B] Kalarepa jest jednym z gatunków kapusty. Spożywa się jej zgrubiałą, przypominającą bulwę łodygę, ale liście są również jadalne. Młode i drobno posiekane liście można dodawać do potraw z kalarepy. Na rynku dostępne są kalarepy zielone i fioletowe, jednak obie te odmiany nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem poszczególnych składników. Kupując kalarepę zwrócimy uwagę na liście, powinny one być zielone i świeże. Liście zawierają wiele cennych substancji: sód, magnez, żelazo, wapń, chlor, mangan, potas, beta-karoten, miedź, fosfor, jod, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C; kwasy: pantotenowy, nikotynowy, foliowy, szczawiowy. Kalarepa to skupisko licznych substancji przeciwrakowych, przeciwutleniaczy. U naszych czworonożnych przyjaciół zapobiega rakowi sutka. Podobnie jak brokuły u człowieka ma działanie antynowotworowe (zapobiega rakowi jelita grubego). Alergologowie zaliczyli kalarepkę do warzyw nieuczulających, dlatego też sprawdza się w żywieniu małych dzieci. W domu nie przetrzymujmy kalarepy dłużej niż cztery dni. Zródło: owoce-warzywa Polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28487"][B]duszoną kalarepę z koperkiem[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom