Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 980462" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Niezastąpiony ocet</strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Często nie docenia się roli octu w kuchni, a tymczasem dobry ocet winny potrafi całkowicie odmienić smak potrawy. Jeśli na przykład po usmażeniu mięsa wleje się łyżkę octu na patelnię, w ciągu minuty uzyska się pikantny sos. Odrobina octu ożywia sos grzybowy i pomidorowy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Doprawiając sałatę można dowolnie dozować oliwę i ocet, chociaż według ekspertów właściwa proporcja to 1 łyżka octu na 3 łyżki oliwy. Najlepszy z możliwych rezultat uzyskasz, jeśli wymieszasz sól z octem i skropisz sałatę, a następnie cienką strużką polejesz nią oliwą. Możesz zacząć od rozpuszczenia soli w occie, potem wlej oliwę, dodaj przyprawy i wszystko ubij widelcem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli chcesz uniknąć przykrego zapachu gotującego się kalafiora lub brokułów, wlej łyżkę białego octu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dodaj łyżkę białego lub czerwonego octu do mdłej zupy jarzynowej, kartoflanki, duszonych warzyw, a smak potrawy nabierze charakteru.</li> <li data-xf-list-type="ul">Łyżka białego octu dodana do ubijanych żółtek spowoduje, że biszkopt będzie bardziej puszysty.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie należy wylewać octów z octowych marynat (gruszek, śliwek, wiśni) – są doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs (zwłaszcza przygotowywanych w stylu myśliwskim, czyli &#8222;na dziko&#8221;. Octy takie przechowuje się w lodówce przez tydzień.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ocet zadziwiająco harmonizuje z miękkimi owocami, jak maliny i truskawki. Nieco łagodnego octu dodaje elegancji sałatce ze świeżych owoców. W klasycznej sałatce z Modeny pokrojone truskawki skrapia się octem balsamicznym.</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 980462, member: 10341"] [B]Niezastąpiony ocet[/B] [B] [/B] [LIST][*]Często nie docenia się roli octu w kuchni, a tymczasem dobry ocet winny potrafi całkowicie odmienić smak potrawy. Jeśli na przykład po usmażeniu mięsa wleje się łyżkę octu na patelnię, w ciągu minuty uzyska się pikantny sos. Odrobina octu ożywia sos grzybowy i pomidorowy. [*]Doprawiając sałatę można dowolnie dozować oliwę i ocet, chociaż według ekspertów właściwa proporcja to 1 łyżka octu na 3 łyżki oliwy. Najlepszy z możliwych rezultat uzyskasz, jeśli wymieszasz sól z octem i skropisz sałatę, a następnie cienką strużką polejesz nią oliwą. Możesz zacząć od rozpuszczenia soli w occie, potem wlej oliwę, dodaj przyprawy i wszystko ubij widelcem. [*]Jeśli chcesz uniknąć przykrego zapachu gotującego się kalafiora lub brokułów, wlej łyżkę białego octu. [*]Dodaj łyżkę białego lub czerwonego octu do mdłej zupy jarzynowej, kartoflanki, duszonych warzyw, a smak potrawy nabierze charakteru. [*]Łyżka białego octu dodana do ubijanych żółtek spowoduje, że biszkopt będzie bardziej puszysty. [*]Nie należy wylewać octów z octowych marynat (gruszek, śliwek, wiśni) – są doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs (zwłaszcza przygotowywanych w stylu myśliwskim, czyli „na dziko”. Octy takie przechowuje się w lodówce przez tydzień. [*]Ocet zadziwiająco harmonizuje z miękkimi owocami, jak maliny i truskawki. Nieco łagodnego octu dodaje elegancji sałatce ze świeżych owoców. W klasycznej sałatce z Modeny pokrojone truskawki skrapia się octem balsamicznym. [/LIST] Żródło: „Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom