Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 980786" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sałata i kapusta</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Sałata to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedż, cynk, fosfor, fluor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W Polsce ciągle najpopularniejsza jest sałata masłowa, a zimą lodowa.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pod hasłem &#8222;sałata&#8221; kryje się mnogość smaków, form, kolorów. Wybierając sałatę można kierować się: * wyglądem liści, np. gładkie (rzymska, masłowa, lodowa), kędzierzawe (endywia kędzierzawa, dębowa) * smakiem: gorzki (endywia, roszponka, radicchio, cykoria), słodki (sałata masłowa, lodowa), ostry (rukiew wodna, czyli rukola) * kolorem ( od białego, przez różne odcienie zieleni, aż do fioletu).</li> <li data-xf-list-type="ul">Sałaty o gładkich liściach oraz kędzierzawe najlepiej smakują przyprawione lekkimi sosami typu winegret (oliwa z oliwek, ocet, szalotka i dodatki w postaci musztardy lub majonezu). Zachowują wtedy kruchość i świeży wygląd. Do mieszanek z innymi warzywami, mięsem czy serem bardziej nadają się odmiany twardsze, które nie gniotą się: roszponka, lodowa, rukiew.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kruchych odmian sałat nie kroimy nożem, lecz rwiemy palcami. Jeśli serwujemy ją jako przystawkę, to sałata powinna być porwana na takie kawałki, aby łatwo ją było włożyć do ust.</li> <li data-xf-list-type="ul">Białą kapustę przeznaczoną na surówkę po poszatkowaniu warto doprawić odrobiną cukru i soli, a następnie wymieszać, ugniatając palcami i odstawić na kilka minut. Taka kapusta puszcza sok i jest o wiele delikatniejsza i krucha niż kapusta wyłącznie przyprawiona.</li> <li data-xf-list-type="ul">Doprawioną solą, cukrem i pieprzem kapustę wystarczy skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ale doskonale smakuje też z dodatkiem majonezu oraz w sosie jogurtowym doprawionym ziołami i czosnkiem lub majonezowo-jogurtowym z ziołami.</li> <li data-xf-list-type="ul">Surówki kapuściane doprawiamy posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem. Kapusta smakuje też doskonale przyprawiona ziołami prowansalskimi.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 980786, member: 10341"] [B]Sałata i kapusta[/B] [B] [/B] [LIST][*]Sałata to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedż, cynk, fosfor, fluor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W Polsce ciągle najpopularniejsza jest sałata masłowa, a zimą lodowa. [*]Pod hasłem „sałata” kryje się mnogość smaków, form, kolorów. Wybierając sałatę można kierować się: * wyglądem liści, np. gładkie (rzymska, masłowa, lodowa), kędzierzawe (endywia kędzierzawa, dębowa) * smakiem: gorzki (endywia, roszponka, radicchio, cykoria), słodki (sałata masłowa, lodowa), ostry (rukiew wodna, czyli rukola) * kolorem ( od białego, przez różne odcienie zieleni, aż do fioletu). [*]Sałaty o gładkich liściach oraz kędzierzawe najlepiej smakują przyprawione lekkimi sosami typu winegret (oliwa z oliwek, ocet, szalotka i dodatki w postaci musztardy lub majonezu). Zachowują wtedy kruchość i świeży wygląd. Do mieszanek z innymi warzywami, mięsem czy serem bardziej nadają się odmiany twardsze, które nie gniotą się: roszponka, lodowa, rukiew. [*]Kruchych odmian sałat nie kroimy nożem, lecz rwiemy palcami. Jeśli serwujemy ją jako przystawkę, to sałata powinna być porwana na takie kawałki, aby łatwo ją było włożyć do ust. [*]Białą kapustę przeznaczoną na surówkę po poszatkowaniu warto doprawić odrobiną cukru i soli, a następnie wymieszać, ugniatając palcami i odstawić na kilka minut. Taka kapusta puszcza sok i jest o wiele delikatniejsza i krucha niż kapusta wyłącznie przyprawiona. [*]Doprawioną solą, cukrem i pieprzem kapustę wystarczy skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ale doskonale smakuje też z dodatkiem majonezu oraz w sosie jogurtowym doprawionym ziołami i czosnkiem lub majonezowo-jogurtowym z ziołami. [*]Surówki kapuściane doprawiamy posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem. Kapusta smakuje też doskonale przyprawiona ziołami prowansalskimi. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom