Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 981152" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Burgery</strong></p><p></p><p></p><p>Mogą być z mięsem, rybą lub wegetariańskie. </p><p></p><p></p><p><strong>Bułka – baza burgera</strong></p><p>Klasyczne amerykańskie burgery przygotowywane są ze specjalnej miękkiej bułki, ale z pewnością możemy wykorzystać również pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia smaku hamburgera można też robić z ciabaty lub bagietki, a osobom nietolerującym glutenu polecamy pieczywo ryżowe lub bezglutenowe. </p><p></p><p><strong>Najlepsze mięso</strong></p><p>Amerykański hamburger to 100% mięsa wołowego, ale kotlety można też robić z mieszanego mięsa mielonego (bardziej soczyste), jagnięcego (aromatyczne), indyczego lub cielęcego (delikatne). Do mięsa na kotlety możemy dodać suszone pomidory, kukurydzę lub pokrojoną paprykę.</p><p></p><p><strong>Burger z rybą</strong></p><p>W fishburgerach mięso na kotlety zastępujemy rybami (najczęściej łososiem, sandaczem, dorszem, tilapią) lub paluszkami surimi. W wersji luksusowej można dodać owoce morza (np. krewetki).</p><p></p><p><strong>Kotlety warzywne</strong></p><p>Wegetarianom polecamy chrupiące kotlety warzywne z groszku, marchwi, selera lub brokułów i cukinii. Warzywa ugotować, zmiksować, a następnie zagnieść z bułką i jajem, usmażyć.</p><p></p><p><strong>Zbożowe propozycje</strong></p><p>Bezmięsne burgery można zrobić ze zbożowymi kotlecikami, na przykład z płatków prosa, pszenicy, orkiszu, gryki lub kaszy manny. Płatki lub kaszę zalać bulionem, zagotować i wystudzić. Masę zmiksować. Wbić jajo, wymieszać. Uformować kotlety i smażyć na oleju z obu stron.</p><p></p><p><strong>Serowe hity</strong></p><p>Starty parmezan lub pokruszona feta dodane do masy mięsnej dodadzą kotletom zapachu i pikantnego smaku. Do zapiekania najlepsze będą ementaler lub mozarella.</p><p></p><p><strong>Smaczne dodatki</strong></p><p>Majonez lub keczup, cebula, świeży albo konserwowy ogórek, pomidory, kukurydza z puszki i krucha sałata dopełnią smaku domowych burgerów, a nam zapewnią dawkę witamin.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 981152, member: 10341"] [B]Burgery[/B] Mogą być z mięsem, rybą lub wegetariańskie. [B]Bułka – baza burgera[/B] Klasyczne amerykańskie burgery przygotowywane są ze specjalnej miękkiej bułki, ale z pewnością możemy wykorzystać również pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia smaku hamburgera można też robić z ciabaty lub bagietki, a osobom nietolerującym glutenu polecamy pieczywo ryżowe lub bezglutenowe. [B]Najlepsze mięso[/B] Amerykański hamburger to 100% mięsa wołowego, ale kotlety można też robić z mieszanego mięsa mielonego (bardziej soczyste), jagnięcego (aromatyczne), indyczego lub cielęcego (delikatne). Do mięsa na kotlety możemy dodać suszone pomidory, kukurydzę lub pokrojoną paprykę. [B]Burger z rybą[/B] W fishburgerach mięso na kotlety zastępujemy rybami (najczęściej łososiem, sandaczem, dorszem, tilapią) lub paluszkami surimi. W wersji luksusowej można dodać owoce morza (np. krewetki). [B]Kotlety warzywne[/B] Wegetarianom polecamy chrupiące kotlety warzywne z groszku, marchwi, selera lub brokułów i cukinii. Warzywa ugotować, zmiksować, a następnie zagnieść z bułką i jajem, usmażyć. [B]Zbożowe propozycje[/B] Bezmięsne burgery można zrobić ze zbożowymi kotlecikami, na przykład z płatków prosa, pszenicy, orkiszu, gryki lub kaszy manny. Płatki lub kaszę zalać bulionem, zagotować i wystudzić. Masę zmiksować. Wbić jajo, wymieszać. Uformować kotlety i smażyć na oleju z obu stron. [B]Serowe hity[/B] Starty parmezan lub pokruszona feta dodane do masy mięsnej dodadzą kotletom zapachu i pikantnego smaku. Do zapiekania najlepsze będą ementaler lub mozarella. [B]Smaczne dodatki[/B] Majonez lub keczup, cebula, świeży albo konserwowy ogórek, pomidory, kukurydza z puszki i krucha sałata dopełnią smaku domowych burgerów, a nam zapewnią dawkę witamin. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom