Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 982559" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wino i potrawy</strong> </p><p>Tysiąclecia rozwoju sztuki kulinarnej zaowocowały wypracowaniem konkretnych reguł</p><p>łączenia wina z posiłkami. Warto stosować się do zasad, by harmonia smaków wina i potraw oszałamiała podniebienie.</p><p><strong>Do czego jakie wino?</strong><em></em></p><p><em></em>Jedną z podstawowych zasad jest łączenie win o bogatym bukiecie z prostymi daniami.</p><p>Z kolei dania wyszukane łączy się z winem o mniej skomplikowanym smaku i aromacie.</p><p></p><p>Poniższa tabela pomoże Państwu w doborze odpowiedniego wina do danej potrawy. </p><p><strong></strong></p><p><strong></strong><strong>POTRAWA</strong><strong> - WINO</strong></p><p></p><p><strong>PRZYSTAWKI</strong></p><p><strong>grzyby </strong>- dojrzałe burgundy, biały Chateauneuf-du-Pape, Rioja</p><p><strong>orzechy</strong> - słodka Madera, porto tawny, sherry oloroso</p><p><strong>szynka -</strong> czerwone Chinon, Givry z Burgundii, kalifornijskie PinotNoir</p><p></p><p><strong>SERY</strong></p><p><strong>sery twarde</strong> - czerwone wytrawne wino</p><p><strong>sery półtwarde</strong> - białe i czerwone wina</p><p><strong>sery miękkie</strong> - białe wino</p><p><strong>camembert i brie</strong> - lekki, wytrawny szampan lub białe wina</p><p><strong>sery niebieskie</strong> - białe wino, Tokaj</p><p><strong>miękkie i tłuste sery</strong> - Riesling, delikatne, czerwone wino</p><p><strong>sery z koziego mleka</strong> - dojrzałe, długo leżakowane białe wino</p><p></p><p><strong>DRÓB</strong></p><p><strong>kurczak, indyk</strong> - z reguły białe wino; przy ostro przyprawianych mięsach można podać czerwone</p><p><strong>kaczka -</strong> burgund - Pomard, Volnay, Nuits-St-Georges, bordeaux – Pomerol, australijski Shiraz</p><p><strong>kaczka z jabłkami</strong> - Pinot Noir z Kaliforni lub Oregonu</p><p><strong>kaczka w pomarańczach</strong> - australijskie Chardonnay, auslese z Palatynatu, słodki Barsac</p><p><strong>kaczka wędzona</strong> - biały burgund</p><p></p><p><strong>MIĘSA</strong></p><p><strong>steki, jagnięcina</strong> - dojrzały médoc</p><p><strong>stek grillowany</strong> - Chateauneuf du Pape, Gigondas, Côte du Rhône - Village</p><p><strong>pieczeń wieprzowa</strong> - czerwone wina – Rioja, białe kalifornijskie Chardonnay</p><p><strong>pieczona baranina</strong> - czerwone wina - dojrzały Médoc, Pauillac, Rioja, Crianza, czerwona, grecka Nemea</p><p><strong>zimna, pieczona baranina</strong> - biały burgund z Côte Chalonnaise lub Mâconnais, Saint-Emilion</p><p></p><p><strong>DZICZYZNA</strong></p><p><strong>dziczyzna - ptactwo</strong> - wina białe, różowe i czerwone, np. Syrah z Grenache, urvedre, insault, Barbera, Barbaresco</p><p><strong>mięsa czerwone (sarnina)</strong> - Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)</p><p></p><p><strong>RYBY I OWOCE MORZA</strong></p><p><strong>pstrąg, kraby -</strong> Chardonnay, białe wina</p><p><strong>łosoś -</strong> Pinot Noir, Rosé Pinot Noir, szampan</p><p><strong>ostrygi i małże -</strong> Chablis, Muscadet znad Loary, szampan</p><p></p><p><strong>KUCHNIE ŚWIATA</strong></p><p><strong>potrawy kuchni orientalnej</strong> - alzacki gewűrztraminer, riesling, sauvignon blanc</p><p><strong>dania kuchni hinduskiej</strong> - Chardonnay, Marsanne, wytrawny Muscat, Gewűrztraminer, czerwony Shiraz</p><p></p><p><strong>DESERY</strong></p><p><strong>czekolada i desery</strong> - malaga, muscat, 10-letnie porto tawny, mocno schłodzony</p><p>macvin</p><p>Żródło:bistrożużu.pl</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 982559, member: 10341"] [B]Wino i potrawy[/B] Tysiąclecia rozwoju sztuki kulinarnej zaowocowały wypracowaniem konkretnych reguł łączenia wina z posiłkami. Warto stosować się do zasad, by harmonia smaków wina i potraw oszałamiała podniebienie. [B]Do czego jakie wino?[/B][I] [/I]Jedną z podstawowych zasad jest łączenie win o bogatym bukiecie z prostymi daniami. Z kolei dania wyszukane łączy się z winem o mniej skomplikowanym smaku i aromacie. Poniższa tabela pomoże Państwu w doborze odpowiedniego wina do danej potrawy. [B] [/B][B]POTRAWA[/B][B] - WINO[/B] [B]PRZYSTAWKI[/B] [B]grzyby [/B]- dojrzałe burgundy, biały Chateauneuf-du-Pape, Rioja [B]orzechy[/B] - słodka Madera, porto tawny, sherry oloroso [B]szynka -[/B] czerwone Chinon, Givry z Burgundii, kalifornijskie PinotNoir [B]SERY[/B] [B]sery twarde[/B] - czerwone wytrawne wino [B]sery półtwarde[/B] - białe i czerwone wina [B]sery miękkie[/B] - białe wino [B]camembert i brie[/B] - lekki, wytrawny szampan lub białe wina [B]sery niebieskie[/B] - białe wino, Tokaj [B]miękkie i tłuste sery[/B] - Riesling, delikatne, czerwone wino [B]sery z koziego mleka[/B] - dojrzałe, długo leżakowane białe wino [B]DRÓB[/B] [B]kurczak, indyk[/B] - z reguły białe wino; przy ostro przyprawianych mięsach można podać czerwone [B]kaczka -[/B] burgund - Pomard, Volnay, Nuits-St-Georges, bordeaux – Pomerol, australijski Shiraz [B]kaczka z jabłkami[/B] - Pinot Noir z Kaliforni lub Oregonu [B]kaczka w pomarańczach[/B] - australijskie Chardonnay, auslese z Palatynatu, słodki Barsac [B]kaczka wędzona[/B] - biały burgund [B]MIĘSA[/B] [B]steki, jagnięcina[/B] - dojrzały médoc [B]stek grillowany[/B] - Chateauneuf du Pape, Gigondas, Côte du Rhône - Village [B]pieczeń wieprzowa[/B] - czerwone wina – Rioja, białe kalifornijskie Chardonnay [B]pieczona baranina[/B] - czerwone wina - dojrzały Médoc, Pauillac, Rioja, Crianza, czerwona, grecka Nemea [B]zimna, pieczona baranina[/B] - biały burgund z Côte Chalonnaise lub Mâconnais, Saint-Emilion [B]DZICZYZNA[/B] [B]dziczyzna - ptactwo[/B] - wina białe, różowe i czerwone, np. Syrah z Grenache, urvedre, insault, Barbera, Barbaresco [B]mięsa czerwone (sarnina)[/B] - Bordeaux (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc) [B]RYBY I OWOCE MORZA[/B] [B]pstrąg, kraby -[/B] Chardonnay, białe wina [B]łosoś -[/B] Pinot Noir, Rosé Pinot Noir, szampan [B]ostrygi i małże -[/B] Chablis, Muscadet znad Loary, szampan [B]KUCHNIE ŚWIATA[/B] [B]potrawy kuchni orientalnej[/B] - alzacki gewűrztraminer, riesling, sauvignon blanc [B]dania kuchni hinduskiej[/B] - Chardonnay, Marsanne, wytrawny Muscat, Gewűrztraminer, czerwony Shiraz [B]DESERY[/B] [B]czekolada i desery[/B] - malaga, muscat, 10-letnie porto tawny, mocno schłodzony macvin Żródło:bistrożużu.pl [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom