Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 982866" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Truskawki</strong></p><p></p><p></p><p><strong>Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii, są bogate w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.</strong></p><p></p><p>Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm. Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. </p><p>W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii, i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Będą poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze. </p><p></p><p><strong>Kupując </strong>truskawki zwracamy szczególną uwagę na ich zapach i blask: nie kupujemy matowych. Brak świetlistości skórki oznacza, że owoce leżą na straganie od dłuższego czasu.</p><p></p><p>Truskawek przeznaczonych do konsumpcji za parę godzin nie płuczemy od razu ani nie trzymamy ich w lodówce. Myjemy je w ostatniej chwili, gdyż opłukane i pozostawione szybko się psują. Powinno się je wyłożyć na talerz lub tackę, tak aby leżały obok siebie, a nie jedna na drugiej. Lepiej je płukać z szypułkami, gdyż wtedy nie nasiąkają wodą. </p><p></p><p>Doskonałym, wytrawnym, lekkim deserem jest tatar z truskawek. Pokrojone w drobną kostkę owoce zasypujemy cukrem pudrem, polewamy octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nim się je poda, muszą odczekać pół godziny, ale nie dłużej. Przed przełożeniem do pucharków odsącza się je jeszcze na sitku.</p><p></p><p>Mogą być podawane do ryb, na przykład do soli, jako salsa z truskawek i mango (pokrojone w drobną kostkę, w proporcjach 1:1, ze szczyptą soli, pieprzu, cukru i łyżeczką curry na 20 dkg owoców). </p><p></p><p><strong>Świetna jest sałatka </strong>z truskawek, koziego sera i karmelizowanych orzechów włoskich (składniki w proporcjach 1:1). Orzechy sparzamy, obieramy, obtaczamy w mieszaninie wody, oliwy i cukru, a potem wkładamy na 8 minut do pieca (180 st). Sos do tego może być z octu winnego i przecieranych truskawek.</p><p></p><p>W czasie upałów doskonałe jest gazpacho truskawkowe: owoce zalewamy odrobiną wody, miksujemy i podajemy z lodem. </p><p></p><p>Zródło: senior.pl</p><p>Miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 982866, member: 10341"] [B]Truskawki[/B] [B]Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chronią przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii, są bogate w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.[/B] Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm. Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii, i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Będą poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze. [B]Kupując [/B]truskawki zwracamy szczególną uwagę na ich zapach i blask: nie kupujemy matowych. Brak świetlistości skórki oznacza, że owoce leżą na straganie od dłuższego czasu. Truskawek przeznaczonych do konsumpcji za parę godzin nie płuczemy od razu ani nie trzymamy ich w lodówce. Myjemy je w ostatniej chwili, gdyż opłukane i pozostawione szybko się psują. Powinno się je wyłożyć na talerz lub tackę, tak aby leżały obok siebie, a nie jedna na drugiej. Lepiej je płukać z szypułkami, gdyż wtedy nie nasiąkają wodą. Doskonałym, wytrawnym, lekkim deserem jest tatar z truskawek. Pokrojone w drobną kostkę owoce zasypujemy cukrem pudrem, polewamy octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nim się je poda, muszą odczekać pół godziny, ale nie dłużej. Przed przełożeniem do pucharków odsącza się je jeszcze na sitku. Mogą być podawane do ryb, na przykład do soli, jako salsa z truskawek i mango (pokrojone w drobną kostkę, w proporcjach 1:1, ze szczyptą soli, pieprzu, cukru i łyżeczką curry na 20 dkg owoców). [B]Świetna jest sałatka [/B]z truskawek, koziego sera i karmelizowanych orzechów włoskich (składniki w proporcjach 1:1). Orzechy sparzamy, obieramy, obtaczamy w mieszaninie wody, oliwy i cukru, a potem wkładamy na 8 minut do pieca (180 st). Sos do tego może być z octu winnego i przecieranych truskawek. W czasie upałów doskonałe jest gazpacho truskawkowe: owoce zalewamy odrobiną wody, miksujemy i podajemy z lodem. Zródło: senior.pl Miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom