Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 984404" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tajlandia</strong></p><p> </p><p></p><p> To azjatyckie państwo, położone na Półwyspie Indochińskim, nazywane jest turystycznym rajem. Taką opinię zawdzięcza, między innymi , pięknym słonecznym plażom, lazurowej wodzie Oceany Indyjskiego i wspaniałej kuchni. Niepowtarzalny klimat w Tajlandii tworzą także jej mieszkańcy – radośni, trochę beztroscy wyznawcy filozofii <strong><em>mei pen rai</em></strong><em>,</em> czyli: nie ma sprawy, jakoś to będzie, nie ma się czym przejmować. W połączeniu z praktykowaniem nauk Buddy, a w ślad za tym z zachowywaniem umiaru w codziennym życiu i własnym postępowaniu, powstało jedyne takie społeczeństwo na świecie. W stolicy kraju, Bangkoku, spotykają się przeróżne kultury z całym swoim bogactwem, na przykład dzielnice hinduskie sąsiadują tu z chińskimi. Kolorytu otoczeniu dodają tu turyści, dzięki którym miasto żyje bez przerwy przez całą dobę.</p><p></p><p> Miejscem chętnie odwiedzanym przez przybyszy ze wszystkich stron świata jest położony 100 km od Bangkoku Damnoen Saduak – pływający targ, jeden z wielu takich w Tajlandii. Pływający targ to mnóstwo wąskich, długich łódeczek z tekowego drewna &#8222;zaparkowanych&#8221; na wodzie. Z jednych sprzedaje się owoce, warzywa, mięso i ryby. Na innych przygotowuje się drobne przekąski, na przykład suszone i smażone banany, kokosowe ciasteczka oraz klasyczną tajską zupę z kawałków ryby i owoców morza zalanych wrzącym rosołem – posypaną natką kolendry. Niezwykłego aromatu dodaje jej mieszanka trawy cytrynowej, miejscowego imbiru zwanego galangal, pachnących limonką liści kaffiru (drzewa kaffirowe rosną za każdym tajskim domem) i pikantnej papryczki chilli.</p><p></p><p> Osoby, które odwiedziły Tajlandię, twierdzą, że właśnie w tym kraju poczuły &#8222;niebo w gębie&#8221;. Na tajskim wybrzeżu, dosłownie wprost z morza, podawane są – ponoć najlepsze na świecie – jego owoce: kraby, krewetki, ostrygi, ośmiornice, langusty. Potrawy kuchni tajskiej wyróżniają się spośród kuchni azjatyckich. Niemal podstawowym składnikiem każdego dania jest mleko kokosowe. W tajskim menu przeważają dania z różnokolorowych warzyw i owoców morza, a w dalszej kolejności z drobiu i mięsa. W większości są one ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Tajskie dania wyróżniają się jednak przewagą sześciu przypraw: kolendry, chilli, orzecha kokosowego, czosnku, sosu rybnego (pełni ta samo ważną funkcję njak sos sojowy w kuchni chińskiej) i trawy cytrynowej. Do kolendry mają Tajowie szczególne upodobanie – świeżych listków używają nie tylko po to, by wzmocnić smak potraw, ale także do dekoracji. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 984404, member: 10341"] [B]Tajlandia[/B] [B] [/B] To azjatyckie państwo, położone na Półwyspie Indochińskim, nazywane jest turystycznym rajem. Taką opinię zawdzięcza, między innymi , pięknym słonecznym plażom, lazurowej wodzie Oceany Indyjskiego i wspaniałej kuchni. Niepowtarzalny klimat w Tajlandii tworzą także jej mieszkańcy – radośni, trochę beztroscy wyznawcy filozofii [B][I]mei pen rai[/I][/B][I],[/I] czyli: nie ma sprawy, jakoś to będzie, nie ma się czym przejmować. W połączeniu z praktykowaniem nauk Buddy, a w ślad za tym z zachowywaniem umiaru w codziennym życiu i własnym postępowaniu, powstało jedyne takie społeczeństwo na świecie. W stolicy kraju, Bangkoku, spotykają się przeróżne kultury z całym swoim bogactwem, na przykład dzielnice hinduskie sąsiadują tu z chińskimi. Kolorytu otoczeniu dodają tu turyści, dzięki którym miasto żyje bez przerwy przez całą dobę. Miejscem chętnie odwiedzanym przez przybyszy ze wszystkich stron świata jest położony 100 km od Bangkoku Damnoen Saduak – pływający targ, jeden z wielu takich w Tajlandii. Pływający targ to mnóstwo wąskich, długich łódeczek z tekowego drewna „zaparkowanych” na wodzie. Z jednych sprzedaje się owoce, warzywa, mięso i ryby. Na innych przygotowuje się drobne przekąski, na przykład suszone i smażone banany, kokosowe ciasteczka oraz klasyczną tajską zupę z kawałków ryby i owoców morza zalanych wrzącym rosołem – posypaną natką kolendry. Niezwykłego aromatu dodaje jej mieszanka trawy cytrynowej, miejscowego imbiru zwanego galangal, pachnących limonką liści kaffiru (drzewa kaffirowe rosną za każdym tajskim domem) i pikantnej papryczki chilli. Osoby, które odwiedziły Tajlandię, twierdzą, że właśnie w tym kraju poczuły „niebo w gębie”. Na tajskim wybrzeżu, dosłownie wprost z morza, podawane są – ponoć najlepsze na świecie – jego owoce: kraby, krewetki, ostrygi, ośmiornice, langusty. Potrawy kuchni tajskiej wyróżniają się spośród kuchni azjatyckich. Niemal podstawowym składnikiem każdego dania jest mleko kokosowe. W tajskim menu przeważają dania z różnokolorowych warzyw i owoców morza, a w dalszej kolejności z drobiu i mięsa. W większości są one ostre, co jest charakterystyczne dla krajów o gorącym klimacie. Tajskie dania wyróżniają się jednak przewagą sześciu przypraw: kolendry, chilli, orzecha kokosowego, czosnku, sosu rybnego (pełni ta samo ważną funkcję njak sos sojowy w kuchni chińskiej) i trawy cytrynowej. Do kolendry mają Tajowie szczególne upodobanie – świeżych listków używają nie tylko po to, by wzmocnić smak potraw, ale także do dekoracji. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom