Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 984742" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Marchew</strong></p><p> </p><p></p><p> Marchew zwyczajna <em>Daucus carota</em> L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.</p><p></p><p> Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku <em>Daucus carota</em> subsp. <em>sativus</em> (Hoffm.) Schübl. et Mart.są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory.</p><p></p><p> W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc.</p><p></p><p> Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. w 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza.</p><p> Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki.</p><p></p><p> Odmiany marchwi najpopularniejsze: Paryska, Duwicka, Amsterdamska, Pierwszy zbiór, Nantejska, Lenka, Selecta, Nord, Bercoro, Perfekcja, Amager.</p><p></p><p> Marchew najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej, tj. 15oC - 21oC i lubi glebę średnio wilgotną. Kupujemy zawsze marchwie świeże, sprężyste, nie uszkodzone. Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie.</p><p></p><p> Marchew spożywamy na surowo oraz gotowaną, jest ona składnikiem prawie wszystkich potraw warzywnych. Kto nie zna klasycznej mieszanki marchewki z groszkiem ?</p><p></p><p> A ja polecam przepis wypróbowany na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=476" target="_blank"><strong>ciasto marchewkowe</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 984742, member: 10341"] [B]Marchew[/B] [B] [/B] Marchew zwyczajna [I]Daucus carota[/I] L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku [I]Daucus carota[/I] subsp. [I]sativus[/I] (Hoffm.) Schübl. et Mart.są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory. W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc. Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. w 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza. Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki. Odmiany marchwi najpopularniejsze: Paryska, Duwicka, Amsterdamska, Pierwszy zbiór, Nantejska, Lenka, Selecta, Nord, Bercoro, Perfekcja, Amager. Marchew najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej, tj. 15oC - 21oC i lubi glebę średnio wilgotną. Kupujemy zawsze marchwie świeże, sprężyste, nie uszkodzone. Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie. Marchew spożywamy na surowo oraz gotowaną, jest ona składnikiem prawie wszystkich potraw warzywnych. Kto nie zna klasycznej mieszanki marchewki z groszkiem ? A ja polecam przepis wypróbowany na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=476"][B]ciasto marchewkowe[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom