Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 985126" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Różowe wino</strong></p><p></p><p></p><p><em>Latem w lodówce obowiązkowo należy trzymać przynajmniej jedną butelkę różowego wina. Ten radosny i świeży trunek idealnie nadaje się do ogrodowych biesiad i świetnie komponuje się z lekkimi daniami.</em></p><p><em></em></p><p>Różowe wino budzi czasem zakłopotanie, no, bo takie&#8230;ani białe, ani czerwone. Niejeden pomyślał zapewne, że powstaje w wyniku łączenia obu kolorów winogron. Tymczasem taka praktyka jest zakazana. Jedynym odstępstwem są szampany <em>ros</em>é: one tworzone są właśnie w taki sposób.</p><p></p><p>Pozostałe różowe wina powstają z czerwonych odmian, na skutek krótkiej maceracji moszczu ze skórkami (12 – 24 godziny). Wino może być też wytwarzane z soku, który winogrona samoistnie puściły w kadzi. – nazywa się wówczas <em>rosé saigné (</em>fr. krwawiące rosé ). Niekiedy jest tak, ze czerwone owoce przechodzą macerację i są tłoczone, a następnie wyciśnięty sok poddaje się oczyszczeniu z barwnika. Wino jest w tym przypadku bardzo blade (czasem nazywa się je &#8222;szarym&#8221; – fr. gris). Ogólna zasada jest taka, że intensywność barwy win różowych zależy od czasu maceracji moszczu ze skórkami.</p><p></p><p>Rosé produkują wszyscy: Francja, Hiszpania, Włochy, Węgry, a także Nowy Świat. Znane są na przykład różowe Zinfandele z USA zwane &#8222;białymi (ang.<em>white zinfandel</em> ). Jednak te najsłynniejsze wina w kolorze róż pochodzą z Francji, a w szczególności z Prowansji, której różowym okrętem flagowym jest <em>le tavel:</em> drogie i dość mocne <em>ros</em>é (może mieć do 14,5% alkoholu). Innym mało znanym, ale wyśmienitym winem jest bordoski <em>dairet:</em> intensywniejszy w kolorze, lekko taniczny, o bogatych aromatach.</p><p></p><p>Do czego pić <em>rosé </em>? Jest wprost wymarzone do letniej kuchni. Pasuje do bogatych sałat z dodatkiem drobiu albo ryb, do wędlin i mięs na zimno. Świetnie komponuje się też z ostrymi daniami egzotycznymi (kuchnia dalekowschodnia!) i z owocami morza. Będzie rewelacyjnym kompanem dla dań z młodej fasoli, zielonego groszku, dla grillowanych jarzyn czy <em>ratatouille.</em> Słowem, do wszystkiego, co pojawia się na przyjęciach w ogrodku lub na tarasie. A jeśli spadnie deszcz, to i w salonie&#8230;</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 985126, member: 10341"] [B]Różowe wino[/B] [I]Latem w lodówce obowiązkowo należy trzymać przynajmniej jedną butelkę różowego wina. Ten radosny i świeży trunek idealnie nadaje się do ogrodowych biesiad i świetnie komponuje się z lekkimi daniami. [/I] Różowe wino budzi czasem zakłopotanie, no, bo takie…ani białe, ani czerwone. Niejeden pomyślał zapewne, że powstaje w wyniku łączenia obu kolorów winogron. Tymczasem taka praktyka jest zakazana. Jedynym odstępstwem są szampany [I]ros[/I]é: one tworzone są właśnie w taki sposób. Pozostałe różowe wina powstają z czerwonych odmian, na skutek krótkiej maceracji moszczu ze skórkami (12 – 24 godziny). Wino może być też wytwarzane z soku, który winogrona samoistnie puściły w kadzi. – nazywa się wówczas [I]rosé saigné ([/I]fr. krwawiące rosé ). Niekiedy jest tak, ze czerwone owoce przechodzą macerację i są tłoczone, a następnie wyciśnięty sok poddaje się oczyszczeniu z barwnika. Wino jest w tym przypadku bardzo blade (czasem nazywa się je „szarym” – fr. gris). Ogólna zasada jest taka, że intensywność barwy win różowych zależy od czasu maceracji moszczu ze skórkami. Rosé produkują wszyscy: Francja, Hiszpania, Włochy, Węgry, a także Nowy Świat. Znane są na przykład różowe Zinfandele z USA zwane „białymi (ang.[I]white zinfandel[/I] ). Jednak te najsłynniejsze wina w kolorze róż pochodzą z Francji, a w szczególności z Prowansji, której różowym okrętem flagowym jest [I]le tavel:[/I] drogie i dość mocne [I]ros[/I]é (może mieć do 14,5% alkoholu). Innym mało znanym, ale wyśmienitym winem jest bordoski [I]dairet:[/I] intensywniejszy w kolorze, lekko taniczny, o bogatych aromatach. Do czego pić [I]rosé [/I]? Jest wprost wymarzone do letniej kuchni. Pasuje do bogatych sałat z dodatkiem drobiu albo ryb, do wędlin i mięs na zimno. Świetnie komponuje się też z ostrymi daniami egzotycznymi (kuchnia dalekowschodnia!) i z owocami morza. Będzie rewelacyjnym kompanem dla dań z młodej fasoli, zielonego groszku, dla grillowanych jarzyn czy [I]ratatouille.[/I] Słowem, do wszystkiego, co pojawia się na przyjęciach w ogrodku lub na tarasie. A jeśli spadnie deszcz, to i w salonie… Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom