Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 985701" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Włoskie sery do sałatek</strong></p><p></p><p></p><p><em>Sery w sałatce są składnikiem, który nadaje daniu właściwy smak. Pleśniowe, żółte, twarogowe – każdy ma inne zalety</em></p><p><em></em></p><p>Jednym z europejskich krajów słynących z produkcji pysznych serów są Włochy. Do nas trafiają najpopularniejsze:</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">gorgonzola – pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia ser pleśniowy;</li> <li data-xf-list-type="ul">mascarpone – ser pochodzący z północnych Włoch z Lombardii i Abbiategrasso oraz Como i Lecco; kiedyś był wytwarzany jedynie jesienią i zimą domowym sposobem w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 10 – 20 dkg lub na wagę; od innych serów z krowiego mleka odróżnia go to, że jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany;</li> <li data-xf-list-type="ul">mozzarella – to ser pochodzący z południowych Włoch z regionu Kampania produkowany z mleka bawolic i krowiego;</li> <li data-xf-list-type="ul">parmezan – najbardziej znany włoski ser na świecie wytwarzany z krowiego mleka, pochodzący z centralnych Włoch z regionu Emilia-Romania; produkowany w Parmie Reggio i okolicach;</li> <li data-xf-list-type="ul">pecorino – to ser pochodzący z centralnych Włoch z regionu Lacjum otrzymywany z owczego mleka, lekko pikantny; kiedyś był wytwarzany przez pasterzy wiec. Obecnie produkowany w wielu regionach Włoch. Najbardziej znane odmiany to: rzymska (pecorino romano), toskańska (pecorino toscano) i sardyńska (pecorino sardo).</li> <li data-xf-list-type="ul">Wyjątkowe sałatki powstają z dodatkiem serów kozich, które charakteryzują się zdecydowanym smakiem i zapachem. Do sałatek można je dodawać surowe lub pieczone.</li> <li data-xf-list-type="ul">Udane połączenie to gruszki i ser kozi. Jeśli do tego dodamy ostrą w smaku rukolę i garść orzechów włoskich, powstanie wykwintna sałatka. Wystarczy skropić ją octem balsamicznym i polać odrobiną płynnego miodu, aby kompozycja smaków była pełna. Tym, którzy nie lubią ostrego smaku sera koziego, polecamy zastąpić go serem brie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciekawy smak ma smażony, mielony parmezan. Powstaje z niego coś w rodzaju chipsów, którymi posypuje się sałatki.</li> </ul><p>Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 985701, member: 10341"] [B]Włoskie sery do sałatek[/B] [I]Sery w sałatce są składnikiem, który nadaje daniu właściwy smak. Pleśniowe, żółte, twarogowe – każdy ma inne zalety [/I] Jednym z europejskich krajów słynących z produkcji pysznych serów są Włochy. Do nas trafiają najpopularniejsze: [LIST][*]gorgonzola – pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia ser pleśniowy; [*]mascarpone – ser pochodzący z północnych Włoch z Lombardii i Abbiategrasso oraz Como i Lecco; kiedyś był wytwarzany jedynie jesienią i zimą domowym sposobem w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 10 – 20 dkg lub na wagę; od innych serów z krowiego mleka odróżnia go to, że jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany; [*]mozzarella – to ser pochodzący z południowych Włoch z regionu Kampania produkowany z mleka bawolic i krowiego; [*]parmezan – najbardziej znany włoski ser na świecie wytwarzany z krowiego mleka, pochodzący z centralnych Włoch z regionu Emilia-Romania; produkowany w Parmie Reggio i okolicach; [*]pecorino – to ser pochodzący z centralnych Włoch z regionu Lacjum otrzymywany z owczego mleka, lekko pikantny; kiedyś był wytwarzany przez pasterzy wiec. Obecnie produkowany w wielu regionach Włoch. Najbardziej znane odmiany to: rzymska (pecorino romano), toskańska (pecorino toscano) i sardyńska (pecorino sardo). [*]Wyjątkowe sałatki powstają z dodatkiem serów kozich, które charakteryzują się zdecydowanym smakiem i zapachem. Do sałatek można je dodawać surowe lub pieczone. [*]Udane połączenie to gruszki i ser kozi. Jeśli do tego dodamy ostrą w smaku rukolę i garść orzechów włoskich, powstanie wykwintna sałatka. Wystarczy skropić ją octem balsamicznym i polać odrobiną płynnego miodu, aby kompozycja smaków była pełna. Tym, którzy nie lubią ostrego smaku sera koziego, polecamy zastąpić go serem brie. [*]Ciekawy smak ma smażony, mielony parmezan. Powstaje z niego coś w rodzaju chipsów, którymi posypuje się sałatki. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom