Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 986048" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ogórek</strong></p><p> </p><p></p><p> Szlachetny przedstawiciel rozgałęzionej szeroko rodziny dyniowatych. Pochodzi z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W urodzajnym Hindustanie tradycje hodowli ogórków przekraczają 3000 lat. W Europie ogórek znany już był w starożytności. Ceniono go nie tylko dla bezspornych zalet smaku, lecz również dla właściwości leczniczych. Jego sok potęgował (rzekomo, niestety!) inteligencję i&#8230; łagodził płomienie namiętności. Arystoteles polecał spożywanie ogórków tkaczkom płótna, kobietom słynącym w Grecji z nadmiernego temperamentu. W średniowieczu kładziono ogórek do łóżka chorego dziecka, wierząc, że gorączka przejdzie z chorego na ogórek.</p><p></p><p> Ogórki spożywamy w stanie niedojrzałym. Wtedy są najdelikatniejsze. Zawierają sporo witamin, działają lekko moczopędnie i przeczyszczająco. Niskokaloryczne (różne żródła podają od 12 – 20 kcal w 100 g), są jarzyną wymarzoną dla tych, którzy chcą zachować smukłą linię. Nie są jednak łatwo strawne, należy je więc doskonale żuć. Sok wyciśnięty z nieobranych ogórków i pity codziennie przez jakiś czas – odtruwa nasz organizm. Stosowany w celach kosmetycznych wybiela cerę i ściąga nazbyt rozszerzone pory. Niezależnie od klasycznej mizerii – ogórki stanowią interesujący surowiec do potraw gotowanych (np. w połączeniu z pomidorami) i surówek. Posiadają zdolność gaszenia pragnienia, powinny więc wchodzić w skład letniego prowiantu turystyczno – wycieczkowego. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p><p></p><p> Dla odmiany polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28945" target="_blank"><strong>turecką sałatkę z ogórków</strong></a>, <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28713" target="_blank"><strong>sałatkę z ogórków na sposób adriatycki</strong></a> i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30997" target="_blank"><strong>raitę ogórkową</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 986048, member: 10341"] [B]Ogórek[/B] [B] [/B] Szlachetny przedstawiciel rozgałęzionej szeroko rodziny dyniowatych. Pochodzi z północno-zachodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W urodzajnym Hindustanie tradycje hodowli ogórków przekraczają 3000 lat. W Europie ogórek znany już był w starożytności. Ceniono go nie tylko dla bezspornych zalet smaku, lecz również dla właściwości leczniczych. Jego sok potęgował (rzekomo, niestety!) inteligencję i… łagodził płomienie namiętności. Arystoteles polecał spożywanie ogórków tkaczkom płótna, kobietom słynącym w Grecji z nadmiernego temperamentu. W średniowieczu kładziono ogórek do łóżka chorego dziecka, wierząc, że gorączka przejdzie z chorego na ogórek. Ogórki spożywamy w stanie niedojrzałym. Wtedy są najdelikatniejsze. Zawierają sporo witamin, działają lekko moczopędnie i przeczyszczająco. Niskokaloryczne (różne żródła podają od 12 – 20 kcal w 100 g), są jarzyną wymarzoną dla tych, którzy chcą zachować smukłą linię. Nie są jednak łatwo strawne, należy je więc doskonale żuć. Sok wyciśnięty z nieobranych ogórków i pity codziennie przez jakiś czas – odtruwa nasz organizm. Stosowany w celach kosmetycznych wybiela cerę i ściąga nazbyt rozszerzone pory. Niezależnie od klasycznej mizerii – ogórki stanowią interesujący surowiec do potraw gotowanych (np. w połączeniu z pomidorami) i surówek. Posiadają zdolność gaszenia pragnienia, powinny więc wchodzić w skład letniego prowiantu turystyczno – wycieczkowego. Żródło: miesięcznik Ty i Ja Dla odmiany polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28945"][B]turecką sałatkę z ogórków[/B][/URL], [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28713"][B]sałatkę z ogórków na sposób adriatycki[/B][/URL] i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30997"][B]raitę ogórkową[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom