Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 987075" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kalarepa do powtórki</strong></p><p> </p><p></p><p> Najczęściej jadamy ją na surowo lub w sałatkach, ale można z niej przyrządzić także oryginalne danie obiadowe. Naprawdę warto odkryć jej niezwykły smak.Kalarepa należy do gatunku kapustnych. Jest bogata w witaminy (zwłaszcza z grupy B) i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo).</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Występuje w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej. Smakowo się nie rożnią – są lekko słodkie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kupując kalarepę, należy zwracać uwagę na liście: powinny być zielone i jędrne. Można ją przechowywać około 4 dni.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Młode kalarepy</strong> są najsmaczniejsze na surowo, na przykład, w sałatkach, które najlepiej doprawiać sokiem z cytryny, ewentualnie octem winnym. Ich smak doskonale podkreśli również jogurt naturalny lub oliwa z oliwek. Dobrze komponują się z koperkiem i natką pietruszki. Sałatki można posypać włoskimi orzechami oraz rodzynkami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Starsze kalarepy</strong> są twardsze i mają ciemniejsze liście. Nadają się do zup i zapiekania. Najlepiej pasują do wieprzowiny, cielęciny i wędzonych wędlin. Są też świetne do faszerowania, na przykład, mielonym mięsem z fetą oraz ziołami (tymiankiem lub oregano) lub wieprzowiną z koperkiem i ryżem.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Piperz&#8221;</p><p></p><p> Doradzal pan Paweł Anders</p><p></p><p> Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28570" target="_blank"><strong>kalarepkę faszerowaną dla jaroszy</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 987075, member: 10341"] [B]Kalarepa do powtórki[/B] Najczęściej jadamy ją na surowo lub w sałatkach, ale można z niej przyrządzić także oryginalne danie obiadowe. Naprawdę warto odkryć jej niezwykły smak.Kalarepa należy do gatunku kapustnych. Jest bogata w witaminy (zwłaszcza z grupy B) i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo). [LIST][*]Występuje w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej. Smakowo się nie rożnią – są lekko słodkie. [*]Kupując kalarepę, należy zwracać uwagę na liście: powinny być zielone i jędrne. Można ją przechowywać około 4 dni. [*][B]Młode kalarepy[/B] są najsmaczniejsze na surowo, na przykład, w sałatkach, które najlepiej doprawiać sokiem z cytryny, ewentualnie octem winnym. Ich smak doskonale podkreśli również jogurt naturalny lub oliwa z oliwek. Dobrze komponują się z koperkiem i natką pietruszki. Sałatki można posypać włoskimi orzechami oraz rodzynkami. [*][B]Starsze kalarepy[/B] są twardsze i mają ciemniejsze liście. Nadają się do zup i zapiekania. Najlepiej pasują do wieprzowiny, cielęciny i wędzonych wędlin. Są też świetne do faszerowania, na przykład, mielonym mięsem z fetą oraz ziołami (tymiankiem lub oregano) lub wieprzowiną z koperkiem i ryżem. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Sól i Piperz” Doradzal pan Paweł Anders Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28570"][B]kalarepkę faszerowaną dla jaroszy[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom