Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 987676" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kreta</strong></p><p></p><p></p><p><em>Krystalicznie czyste morze, rajskie plaże, a tuż obok skaliste góry poprzecinane wąwozami – to wakacyjny raj.</em></p><p><em></em></p><p>Krajobraz największej i najdalej wysuniętej na południe wyspy Grecji jest bardzo urozmaicony. U stóp górskich łańcuchów rozciągają się gaje oliwne i wspaniałe winnice. Kreta to doskonałe miejsce zarówno dla uwielbiających piesze wycieczki, jak i tych, którzy marzą o wygrzaniu się w słońcu i leniuchowaniu. Szerokie piaszczyste plaże znajda zwłaszcza na północy wyspy. Klimat jest uważany za najzdrowszy w Europie, a lato najdłuższe w całej Grecji. Najlepiej jednak przyjechać na Kretę wiosną lub wczesną jesienią, gdy woda jest ciepła, a upały nie tak dokuczliwe jak w lipcu, no i turystów trochę mniej.</p><p></p><p>Kreta to kolebka greckiego świata antycznego. Legendy głoszą, że urodził się tu Zeus. Do atrakcji należą ruiny największych zespołów pałacowych kultury minojskiej w Knossos i Fajtos. Na wyspie jest wiele pełnych uroku miast i miasteczek z pięknymi starówkami, jak np. Rethymnon czy Chaniá. Dla miłośników pieszych wędrówek gratką będzie najdłuższy w Europie wąwóz Samari przyciągający majestatem i dzikością przyrody. </p><p></p><p>Oliwki, duże ilości warzyw i owoców, czerwone wino, kozie sery, oliwa i ryby – na tych miejscowych produktach opiera się kreteńska kuchnia. Do specjałów należą <em>chori</em>á<em>tiki</em> (sałatka z pomidorów, ogórka, oliwek i fety), <em>dolm</em>á<em>des </em>(ryż zawijany w liście winogron) czy <em>fasoul</em>á<em>da </em>(zupa fasolowa). Warto też polecić <em>kalam</em>á<em>ri, </em>czyli kałamarnice. Miejscowych rarytasów i wybornego wina można skosztować podczas wieczorów kreteńskich. Są one organizowane dla turystów, by mogli się zapoznać z folklorem wyspy. Wieczory kończą się zazwyczaj wspólną zabawą przy dżwiękach buzuki i liry oraz tańcami w rytmie muzyki z filmu &#8222;Grek Zorba&#8221;.</p><p></p><p><strong>Kreteńskie specjały</strong></p><p></p><p> <strong>Bakalie. </strong>Na każdym targowisku oprócz greckiego złota, czyli oliwy, można kupić bakalie. W połowie sierpnia w Sitii odbywa się nawet Festiwal Rodzynek.</p><p></p><p><strong>Ceramika. </strong>Dumą kreteńskich garncarzy są pitosy wyrabiane z czerwonej gliny, które służą do przechowywania oliwy i zboża, oraz naczynia do pieczenia kurczaków.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 987676, member: 10341"] [B]Kreta[/B] [I]Krystalicznie czyste morze, rajskie plaże, a tuż obok skaliste góry poprzecinane wąwozami – to wakacyjny raj. [/I] Krajobraz największej i najdalej wysuniętej na południe wyspy Grecji jest bardzo urozmaicony. U stóp górskich łańcuchów rozciągają się gaje oliwne i wspaniałe winnice. Kreta to doskonałe miejsce zarówno dla uwielbiających piesze wycieczki, jak i tych, którzy marzą o wygrzaniu się w słońcu i leniuchowaniu. Szerokie piaszczyste plaże znajda zwłaszcza na północy wyspy. Klimat jest uważany za najzdrowszy w Europie, a lato najdłuższe w całej Grecji. Najlepiej jednak przyjechać na Kretę wiosną lub wczesną jesienią, gdy woda jest ciepła, a upały nie tak dokuczliwe jak w lipcu, no i turystów trochę mniej. Kreta to kolebka greckiego świata antycznego. Legendy głoszą, że urodził się tu Zeus. Do atrakcji należą ruiny największych zespołów pałacowych kultury minojskiej w Knossos i Fajtos. Na wyspie jest wiele pełnych uroku miast i miasteczek z pięknymi starówkami, jak np. Rethymnon czy Chaniá. Dla miłośników pieszych wędrówek gratką będzie najdłuższy w Europie wąwóz Samari przyciągający majestatem i dzikością przyrody. Oliwki, duże ilości warzyw i owoców, czerwone wino, kozie sery, oliwa i ryby – na tych miejscowych produktach opiera się kreteńska kuchnia. Do specjałów należą [I]chori[/I]á[I]tiki[/I] (sałatka z pomidorów, ogórka, oliwek i fety), [I]dolm[/I]á[I]des [/I](ryż zawijany w liście winogron) czy [I]fasoul[/I]á[I]da [/I](zupa fasolowa). Warto też polecić [I]kalam[/I]á[I]ri, [/I]czyli kałamarnice. Miejscowych rarytasów i wybornego wina można skosztować podczas wieczorów kreteńskich. Są one organizowane dla turystów, by mogli się zapoznać z folklorem wyspy. Wieczory kończą się zazwyczaj wspólną zabawą przy dżwiękach buzuki i liry oraz tańcami w rytmie muzyki z filmu „Grek Zorba”. [B]Kreteńskie specjały[/B] [B]Bakalie. [/B]Na każdym targowisku oprócz greckiego złota, czyli oliwy, można kupić bakalie. W połowie sierpnia w Sitii odbywa się nawet Festiwal Rodzynek. [B]Ceramika. [/B]Dumą kreteńskich garncarzy są pitosy wyrabiane z czerwonej gliny, które służą do przechowywania oliwy i zboża, oraz naczynia do pieczenia kurczaków. Żródło: miesięcznik „Sól i pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom