Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 988076" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki jarskie</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Do zapiekania nadaje się większość warzyw. Należy jednak pamiętać, że pomidory, ogórki czy cukinia są wodniste i w trakcie zapiekania puszczą sporo soku, co spowoduje, że gotowe danie może być za słabo związane. Aby temu zapobiec, spód formy do zapiekania można wyłożyć kromkami chleba tostowego lub obficie wysypać tartą bułką (ewentualnie wsypać łyżkę surowego ryżu). Pieczywo pochłonie nadmiar płynu, a danie zachowa właściwą konsystencję.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby zapiekanka miała intensywny zapach, formę żaroodporną przed napełnieniem składnikami należy natrzeć czosnkiem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Zapiekanka w trakcie pieczenia zwykle zwiększa swoją objętość i lekko się podnosi. Aby nie wypłynęła z formy, należy ją wypełnić składnikami najwyżej do &#190; objętości.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli zapiekanka jest zbyt tłusta, nadmiar tłuszczu można zebrać papierowym ręcznikiem lub na powierzchni zapiekanki ułożyć kilka kromek chleba, które usuwamy, gdy pochłoną tłuszcz.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przed zapiekaniem większość warzyw należy ugotować na półtwardo i dobrze osączyć. Startą włoszczyznę, posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na tłuszczu.</li> </ul><p> </p><p><strong>Jaki ser do zapiekanki</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Każda z nas do zapiekanki najczęściej dodaje żółty ser , jaki akurat ma w lodowce. I słusznie. Wykorzystać można nawet zeschnięty kawałek, wystarczy zetrzeć ser na drobnej tarce i już można nim posypać zapiekankę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli do zapiekanki dodajemy ostry ser o intensywnym zapachu, warto go wymieszać z łagodną, niemal bezzapachową mozzarellą, która ogólnie złagodzi smak potrawy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Grecka feta czy sery z przerostem niebieskiej pleśni również nadają się do zapiekania. Niebieskie sery szczególnie dobrze komponują się w zapiekankach z orzechami, kaszą czy makaronem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Owczy oscypek nada zapiekance lekko dymny, wędzony zapach. Ten sam ser, lekko podeschnięty, z powodzeniem zastąpi parmezan.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 988076, member: 10341"] [B]Zapiekanki jarskie[/B] [B] [/B] [LIST][*]Do zapiekania nadaje się większość warzyw. Należy jednak pamiętać, że pomidory, ogórki czy cukinia są wodniste i w trakcie zapiekania puszczą sporo soku, co spowoduje, że gotowe danie może być za słabo związane. Aby temu zapobiec, spód formy do zapiekania można wyłożyć kromkami chleba tostowego lub obficie wysypać tartą bułką (ewentualnie wsypać łyżkę surowego ryżu). Pieczywo pochłonie nadmiar płynu, a danie zachowa właściwą konsystencję. [*]Aby zapiekanka miała intensywny zapach, formę żaroodporną przed napełnieniem składnikami należy natrzeć czosnkiem. [*]Zapiekanka w trakcie pieczenia zwykle zwiększa swoją objętość i lekko się podnosi. Aby nie wypłynęła z formy, należy ją wypełnić składnikami najwyżej do ¾ objętości. [*]Jeżeli zapiekanka jest zbyt tłusta, nadmiar tłuszczu można zebrać papierowym ręcznikiem lub na powierzchni zapiekanki ułożyć kilka kromek chleba, które usuwamy, gdy pochłoną tłuszcz. [*]Przed zapiekaniem większość warzyw należy ugotować na półtwardo i dobrze osączyć. Startą włoszczyznę, posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na tłuszczu. [/LIST] [B]Jaki ser do zapiekanki[/B] [LIST][*]Każda z nas do zapiekanki najczęściej dodaje żółty ser , jaki akurat ma w lodowce. I słusznie. Wykorzystać można nawet zeschnięty kawałek, wystarczy zetrzeć ser na drobnej tarce i już można nim posypać zapiekankę. [*]Jeśli do zapiekanki dodajemy ostry ser o intensywnym zapachu, warto go wymieszać z łagodną, niemal bezzapachową mozzarellą, która ogólnie złagodzi smak potrawy. [*]Grecka feta czy sery z przerostem niebieskiej pleśni również nadają się do zapiekania. Niebieskie sery szczególnie dobrze komponują się w zapiekankach z orzechami, kaszą czy makaronem. [*]Owczy oscypek nada zapiekance lekko dymny, wędzony zapach. Ten sam ser, lekko podeschnięty, z powodzeniem zastąpi parmezan. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom