Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 988975" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Królik</strong></p><p> </p><p></p><p> Mięso królicze uważane dziś za rarytas, dawniej było symbolem biedy. Króliki nie są drogie w utrzymaniu, chętnie więc hodowano je na terenach ubogich. </p><p></p><p> Mięso dostępne dziś w supermarketach i sklepach z ekologicznym jedzeniem pochodzi przeważnie z hodowli, ale czasami udaje się – w skupie dziczyzny lub bezpośrednio u myśliwego – dostać królika dzikiego, podobnego do zająca szaraka. Polecamy, bo ten dziki królik jest smaczniejszy, choć także dużo chudszy od hodowlanego. </p><p></p><p> Aby zachować delikatny smak króliczego mięsa i nie wysuszyć go w trakcie przyrządzania, fachowcy odradzają pieczenie bez przykrycia, poleca się za to wolne duszenie w rondlu o grubych ściankach (na ogniu lub w piekarniku), na przykład w winie, po francusku, lub z suszonymi śliwkami i boczkiem – po niemiecku. Królik jest też świetnym dodatkiem do dań z dużą ilością warzyw (np. marokańskie tadżiny). Można go smażyć na patelni lub w woku, a nawet grillować, pod warunkiem, że wcześniej go zamarynujemy, np. w oliwie, soku z cytryny (albo winie) i przyprawach.</p><p></p><p> Dobrze przyrządzony królik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Chude mięso (4 – 5 % tłuszczu) jest lekko strawne, z niedużą ilością cholesterolu. Warto tylko pamiętać, że smaczny dodatek masła czy śmietany znacznie podwyższa wartość kaloryczną nawet najchudszego królika!</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Monika Jankowska-Kapica</p><p></p><p> Polecamy wypróbowane: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27497" target="_blank"><strong>królik w białym winie</strong></a> i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30375" target="_blank"><strong>królik ze śliwkami</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 988975, member: 10341"] [B]Królik[/B] [B] [/B] Mięso królicze uważane dziś za rarytas, dawniej było symbolem biedy. Króliki nie są drogie w utrzymaniu, chętnie więc hodowano je na terenach ubogich. Mięso dostępne dziś w supermarketach i sklepach z ekologicznym jedzeniem pochodzi przeważnie z hodowli, ale czasami udaje się – w skupie dziczyzny lub bezpośrednio u myśliwego – dostać królika dzikiego, podobnego do zająca szaraka. Polecamy, bo ten dziki królik jest smaczniejszy, choć także dużo chudszy od hodowlanego. Aby zachować delikatny smak króliczego mięsa i nie wysuszyć go w trakcie przyrządzania, fachowcy odradzają pieczenie bez przykrycia, poleca się za to wolne duszenie w rondlu o grubych ściankach (na ogniu lub w piekarniku), na przykład w winie, po francusku, lub z suszonymi śliwkami i boczkiem – po niemiecku. Królik jest też świetnym dodatkiem do dań z dużą ilością warzyw (np. marokańskie tadżiny). Można go smażyć na patelni lub w woku, a nawet grillować, pod warunkiem, że wcześniej go zamarynujemy, np. w oliwie, soku z cytryny (albo winie) i przyprawach. Dobrze przyrządzony królik jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Chude mięso (4 – 5 % tłuszczu) jest lekko strawne, z niedużą ilością cholesterolu. Warto tylko pamiętać, że smaczny dodatek masła czy śmietany znacznie podwyższa wartość kaloryczną nawet najchudszego królika! Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Monika Jankowska-Kapica Polecamy wypróbowane: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27497"][B]królik w białym winie[/B][/URL] i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30375"][B]królik ze śliwkami[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom