Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 989664" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Agrest</strong></p><p> </p><p></p><p> Agrest jest owocem pochodzącym z Europy, pierwsze wzmianki o nim można odnaleźć w literaturze z XVI w., wtedy to był znany jako roślina głównie żywopłotowa.</p><p> Wierzono także w przesąd, że zatknięcie gałęzi dzikiego agrestu za ramy drzwi i okien domów ochroni je od nieszczęścia.</p><p> Z czasem dziki agrest został przez ludzi przesadzony na żyzną glebę, gdzie szybko puścił korzenie oraz dał owoce słodsze i większe aniżeli dotychczas. Po udanej próbie &quot;udomowienia&quot; dzikiego agrestu, nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z jego odmianami, hodować krzyżówki, aż w końcu otrzymali agrest taki jaki znamy dzisiaj. </p><p> Warto również wiedzieć, że agrest jest jednym z pierwszych krzewów, które wiosną robią się zielone, a także jako jeden z pierwszych dostarcza nam swoje owoce - nadające się zarówno do spożywania na surowo jak i na kompoty, dżemy, galaretki.</p><p> Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia.</p><p> Należy pamiętać aby nie spożywać na surowo niedojrzałego agrestu - jest bowiem wielce prawdopodobne, że może on spowodować poważne zatrucie</p><p></p><p> Żródło: owoce i warzywa</p><p></p><p> Polecany przez owoce i warzywa <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=989438" target="_blank"><strong>dżem agrestowy</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 989664, member: 10341"] [B]Agrest[/B] [B] [/B] Agrest jest owocem pochodzącym z Europy, pierwsze wzmianki o nim można odnaleźć w literaturze z XVI w., wtedy to był znany jako roślina głównie żywopłotowa. Wierzono także w przesąd, że zatknięcie gałęzi dzikiego agrestu za ramy drzwi i okien domów ochroni je od nieszczęścia. Z czasem dziki agrest został przez ludzi przesadzony na żyzną glebę, gdzie szybko puścił korzenie oraz dał owoce słodsze i większe aniżeli dotychczas. Po udanej próbie "udomowienia" dzikiego agrestu, nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z jego odmianami, hodować krzyżówki, aż w końcu otrzymali agrest taki jaki znamy dzisiaj. Warto również wiedzieć, że agrest jest jednym z pierwszych krzewów, które wiosną robią się zielone, a także jako jeden z pierwszych dostarcza nam swoje owoce - nadające się zarówno do spożywania na surowo jak i na kompoty, dżemy, galaretki. Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia. Należy pamiętać aby nie spożywać na surowo niedojrzałego agrestu - jest bowiem wielce prawdopodobne, że może on spowodować poważne zatrucie Żródło: owoce i warzywa Polecany przez owoce i warzywa [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=989438"][B]dżem agrestowy[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom