Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 990333" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak upiec puszysty, lekki biszkopt?</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Na każde 7 jajek bierze się 21 dkg cukru i tyle samo mąki. Dodaje jeszcze płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najpierw należy ubić schłodzone w lodówce białka ze szczyptą soli. Trzeba pamiętać, by miska i trzepaczka były idealnie czyste (nawet odrobina tłuszczu niszczy strukturę piany). Kiedy piana jest dostatecznie ubita? Gdy miskę z pianą można odwrócić do góry dniem. Wtedy sypiemy stopniowo cukier i ubijamy energicznie, unosząc do góry trzepaczkę. W ten sposób wtłoczy się do piany dużo powietrza.</li> <li data-xf-list-type="ul">Teraz ubijamy lekko żółtka. Dodajemy je do piany. Uwaga! Tej masy nie ubija się, ale tylko delikatnie miesza. Bardzo przydatna jest tu trzepaczka rózgowa.</li> <li data-xf-list-type="ul">Następnie bierzemy sitko i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia wprost na masę jajeczną. Ostrożnie, ale starannie mieszamy - nie może być grudek mąki. Można dodać 2 – 3 łyżki kawy neski, tyle samo kakao, posiekane orzechy (10 – 15 dkg), wiórki kokosowe.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jak piec biszkopt? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie może być wyższa niż 160 st. W tym czasie nie wolno otwierać drzwiczek ani zaglądać do pieca. Dopiero gdy ciasto pięknie wyrośnie, zwiększa się temperaturę do 180 st. Po 15 – 20 minutach biszkopt jest gotowy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeszcze jedna rada: nie wolno uderzać trzepaczką czy łyżką o miskę z pianą czy nawet gotową już masą biszkoptową. Wszystkie czynności trzeba wykonywać delikatnie, bez pośpiechu.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p> Rady siostry Eugenii</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 990333, member: 10341"] [B]Jak upiec puszysty, lekki biszkopt?[/B] [B] [/B] [LIST][*]Na każde 7 jajek bierze się 21 dkg cukru i tyle samo mąki. Dodaje jeszcze płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. [*]Najpierw należy ubić schłodzone w lodówce białka ze szczyptą soli. Trzeba pamiętać, by miska i trzepaczka były idealnie czyste (nawet odrobina tłuszczu niszczy strukturę piany). Kiedy piana jest dostatecznie ubita? Gdy miskę z pianą można odwrócić do góry dniem. Wtedy sypiemy stopniowo cukier i ubijamy energicznie, unosząc do góry trzepaczkę. W ten sposób wtłoczy się do piany dużo powietrza. [*]Teraz ubijamy lekko żółtka. Dodajemy je do piany. Uwaga! Tej masy nie ubija się, ale tylko delikatnie miesza. Bardzo przydatna jest tu trzepaczka rózgowa. [*]Następnie bierzemy sitko i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia wprost na masę jajeczną. Ostrożnie, ale starannie mieszamy - nie może być grudek mąki. Można dodać 2 – 3 łyżki kawy neski, tyle samo kakao, posiekane orzechy (10 – 15 dkg), wiórki kokosowe. [*]Jak piec biszkopt? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie może być wyższa niż 160 st. W tym czasie nie wolno otwierać drzwiczek ani zaglądać do pieca. Dopiero gdy ciasto pięknie wyrośnie, zwiększa się temperaturę do 180 st. Po 15 – 20 minutach biszkopt jest gotowy. [*]Jeszcze jedna rada: nie wolno uderzać trzepaczką czy łyżką o miskę z pianą czy nawet gotową już masą biszkoptową. Wszystkie czynności trzeba wykonywać delikatnie, bez pośpiechu. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty” Rady siostry Eugenii [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom